Milyen veszélyt hordoz a lábgomba vagy körömgomba egy vastagbéldaganatos betegnél?

Fotó: Depositphotos

Egy rákos diagnózis árnyékában nem tűnik fontosnak a lábgomba vagy a körömgomba, ám ezek a fertőzések komoly szövődmények kockázatát hordozzák. A későbbiekben még akár a daganatellenes kezelés kivitelezhetőségét is befolyásolhatja, van-e a körmöket és/vagy a bőrt érintő gombás fertőzése egy vastagbéldaganattal diagnosztizált betegnek.

Az onkológiára kerülve sokaknak talán eszükbe sem jut, netán szégyellik említeni, de a lábgomba bizony az onkológusra is tartozik. Ennek az a magyarázata, hogy a daganatellenes onkológiai kezelések gyakran járnak együtt a bőrt vagy a körmöket érintő mellékhatásokkal, több célzott kezelésnek pedig kifejezetten magas az ez irányú kockázata. Nem mindegy tehát, hogy milyen állapotban vannak a lábfejek akkor, amikor megkezdődik az onkológiai kezelés: már egy eleve fertőzött, gombás körmön vagy bőrrészen nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyosabb, fájdalmasabb, felülfertőződéssel és más szövődményekkel fenyegető mellékhatások. Ezáltal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a mellékhatások miatt csökkenteni kell a daganatellenes kezelés dózisát, ami viszont az optimális hatékonyság elérése szempontjából negatív fejlemény. Szintén növeli a rizikót, hogy ha a fehérvérsejtszám esése miatt úgynevezett neutropéniás állapot alakul ki, a meglévő fertőzések elhatalmasodhatnak.

Összességében tehát minden érintett vastagbéldaganatos betegnek rutinszerűen kezelni kellene a láb- és/vagy körömgombáját, lehetőség szerint a lehető leghamarabb. A gombás fertőzések terápiája daganatos betegként sem különbözik az általánostól: gombásodás elleni krémmel való kezelés javasolt, amelyeknek a hatását házi praktikaként segítheti enyhén ecetes lábfürdő is.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top