Milyen vitaminok szedése javasolható vastagbélrákos betegeknek?

A daganatos betegek vitaminszükséglete nem tér el lényegesen az egészséges emberekétől. A vitaminok döntő többségéhez elegendő mennyiségben hozzájut a beteg, ha kiegyensúlyozott, vegyes, sok gyümölcsöt, zöldséget, továbbá tejtermékeket egyaránt tartalmazó étrendet követ. A betegséggel vagy a daganatellenes kezelésekkel összefüggő étkezési, emésztési problémák, felszívódási zavarok ugyanakkor okozhatnak orvosilag kezelendő vitaminhiányt.

A vastagbélrákkal összefüggésben legtöbbet a D-vitamin szerepével foglalkozik a szakirodalom. Nemzetközi vizsgálatok eredményei szerint a D-vitamin hiánya növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az egyik rangos nemzetközi onkológiai folyóirat 2014-ben arról számolt be, hogy egy vizsgálat tanúsága szerint a magasabb D-vitamin szint a vastagbélrákos betegek egy részénél jobb életkilátásokkal járt együtt. Az ok-okozati összefüggéseket ugyanakkor még nem kellően tisztázták.

Daganatellenes kezelésekkel összefüggésben még a B6 vitamin említhető, amely a betegek egy részénél segíthet a kemoterápia miatt kialakuló hányinger és hányás mérséklésében.

A vitaminhiány együtt járhat más tápanyagok hiányával is, ezért komplexen kell kezelni, hiszen a vitaminok felszívódását, hasznosulását más anyagok jelenléte vagy hiánya is befolyásolja. A vitaminpótlást egyeztetni kell a kezelőorvossal, mert a vitaminok egy része hatással lehet a kezelésekre is. Egyes vitaminok túladagolása veszélyes lehet, az ajánlott napi mennyiséget többszörösen meghaladó, nagy dózisú vitaminpótlás nem ajánlott.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top