Minden hónap számít! Elkezdődött a vastagbélrák elleni hónap

Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke

Évek óta késik az államilag szervezett, országos szintű vastagbélrákszűrés, a betegek egy jelentős részénél már előrehaladott, áttétes stádiumban fedezik fel a vastagbélrákot. A Gyógyulj Velünk Egyesület a korai felismerés mellett azért is küzd, hogy a gyógyíthatatlan betegek minden elérhető terápiához hozzáférjenek, ezzel javuljanak az életkilátásaik – hívja fel a figyelmet Kalotay Gábor, a betegszervezet elnöke annak kapcsán, hogy a március világszerte a vastagbélrák elleni küzdelem jegyében telik.

Évente 10 ezren szembesülnek Magyarországon vastagbélrákkal, 5 ezren pedig meghalnak a betegség miatt. A halállal végződő esetek döntő többségében túl későn kezdődnek meg a kezelések: ekkor a rosszindulatú áttétes folyamat már nem műthető, mert olyan nagy vagy olyan sok daganatos góc van a szervezetben. Az áttétes betegeknek az onkológiai kezelések egyre szélesebb tárháza adhat reményt, hogy a betegség minél hosszabb ideig kordában tartható, az állapotrosszabbodás akár évekkel késleltethető.

A célzott onkológiai infúziós terápiák a daganatok érellátását akadályozzák vagy a tumorok növekedési faktorait gátolják. Az orvosi eszköztár az utóbbi években különféle tablettákkal is bővült, amelyek akkor adhatnak még életidőt, amikor minden más lehetőség már kimerült. Az új gyógyszereket egyedi méltányossági eljárás keretében, tehát szakorvosi javaslatra, a finanszírozó egyedi elbírálása alapján kaphatják meg a betegek. Az állami gyógyszerkasszának az egyébként igen költséges tablettás kezelések csak akkor járnak tényleges kiadással, ha hatásosnak bizonyulnak: az egészségbiztosítónál akkor jelentkezik költség, ha az első két hónap után eredményes a terápia, s a kezelés folytatódik.

– Ma még nem tudják előre megjósolni, hogy az újabb tabletták kinél lesznek hatásosak és kinél nem. Ha az első választás nem váltja be a reményeket, sajnos valószínűleg befejeződik minden daganatellenes terápia, még a jó általános állapotú betegtársaknál sem lehet folytatni másik gyógyszerrel a kezelést. Ismerünk példát arra, hogy erre akkor sem adnak lehetőséget, ha addig a társadalombiztosításnak nem került pénzébe a tablettás kezelés – fogalmaz Kalotay Gábor. – Nem mondhatunk le egyetlen betegtársunkról sem: akinél a kezelőorvosok még látnak reális esélyt az élet méltó körülmények között való folytatására, annál a betegnél nem fogadjuk el, hogy kezelés nélkül hazaküldjék az onkológiáról! – jelenti ki a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Kalotay Gábor megjegyzi: sokkal kevesebben kerülnének az onkológiára, kevesebb embernek lenne szüksége bármilyen onkológiai gyógyszerre, ha többeknél távolítanák el még a vastagbélrák kialakulása előtt a bélpolipokat, s ezzel megelőznék a rák kialakulását. Ugyan immár talán belátható időn belül elindul az országos szintű vastagbélrák szűrőprogram, ám minden hónap késlekedéssel újabb és újabb betegek százainak betegsége válik gyógyíthatatlanná.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top