Mindenki felelős a saját egészségéért

A Szűréssel az Életért Program (SZ.É.P.) üzenete, hogy mindenki felelős a saját egészségéért. 2009-ben az országos szűrőkampányt március végén egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban, Ibrányban indították el, a programsorozat június utolsó hétvégéjén Békés megyében Méhkeréken és Vésztőn fejeződött be. A korábbiakhoz képest újdonságot jelentett, hogy nem nagyvárosokban, hanem 2-10 ezer fős hátrányos helyzetű településeken biztosították az ingyenes szűrővizsgálatokon való részvétel lehetőségét, mivel az e térségekben élők megbetegedési és halálozási mutatói lényegesen rosszabbak az országos átlagnál.

A szűréseken főként a 35-64 év közötti korosztály vett részt, s inkább a nők voltak aktívabbak – tájékoztatta a Rákgyógyítást az Egészségügyi Minisztérium. A férfiak 31 százalékát adták a résztvevőknek, a legtöbb férfi Heves megyében látogatta meg a rendezvényt. A 43 állomáson összesen 893 egészségügyi szakember 7150 munkaórát fordított a szűrővizsgálatokra. A társadalmi összefogás keretében a rendezvények során mintegy 3 ezer fellépő szórakoztatta a vizsgálatra várókat és az érdeklődőket.

Az elvégzett mintegy 80 ezer vizsgálatból több mint 11 ezer szűrést végeztek a bőrgyógyász- és fogszakorvosok. Ezen vizsgálati számból daganatgyanús bőrtünet 2,3% (45 melanoma-, 118 carcioma-gyanú), szájüregi elváltozás gyanú pedig 1,7% (74 elváltozás gyanú) volt. Emellett feltérképezték a szív- és érrendszer állapotát, dolgoztak szemész és ortopéd szakorvosok is a rendezvényeken. Akinél indokoltnak találták, további kivizsgálásra irányították.

A rendezvénysorozat összekapcsolódott az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által koordinált, mobil szűrőbuszokkal megvalósított, szervezett szűrővizsgálatokkal. A szűrőbuszok a rendezvénysorozat állomásain és a környező településeken végeztek szűréseket. A SZ.É.P. keretében 22 helyszínen mammográfiás szűrővizsgáltatokon összesen 1774 nő vett részt, akiknek 6,2 százalékánál találtak szükségesnek ismételt vagy kiegészítő vizsgálatot. A részvételi arány az elsőkörös behívottak számához viszonyítva általában 50 százalék körül alakult, de e tekintetben kiemelkedett Putnok, ahol 100 megszólított nő közül 93-an vettek részt az emlőszűrésen. (Az ÁNTSZ által végzett szervezett mammográfiás szűréseken való országos részvételi arány 40-50 százalék közötti.)

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Védőnőknél is lehet jelentkezni méhnyakszűrésre
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Top