Mit adhat egy betegklub, egyesület vagy sorstársközösség egy prosztatarákos betegnek?

A betegtársak segíthetnek eligazodni az egészségügy útvesztőjében. A betegklubokat gyakran a közeli kórházi osztály szakorvosai, ápolói is patronálják, így lehetőség van az onkológián kívüli kötetlenebb konzultációkon, előadásokon is részt venni. A sorstársak hasznos tanácsokat oszthatnak meg a mellékhatások csökkentéséről éppúgy, mint a betegséggel és a kezelésekkel járó lelki megpróbáltatások feldolgozásáról. Sok esetben a klubokban a tagok meg tudnak beszélni olyan kérdéseket, dilemmákat is, amelyeket csak az érthet meg igazán, aki átment hasonló megpróbáltatásokon. A betegklubok mindazonáltal nemcsak a betegségről szólnak: gyakran szerveznek közösségi vagy kulturális programokat, kirándulásokat is.

A betegszervezetek közül a Gyógyulj Velünk Egyesületnek működik uroonkológiai tagozata is (0630 922-7797, info@gyve.hu, www.gyve.hu, www.facebook.com/egyesulet.gyogyuljvelunk). Rendszeresen szerveznek ismeretterjesztő előadásokat, orvosi konzultációkat, gyógytornát, kifejezetten a prosztatarákos betegek felépülését segítő programokat, az egyesület több prosztatarákos betegeknek szóló ingyenes kiadvány kiadója is. Érdemes utánanézni annak is, hogy a beteg lakhelyén milyen városi vagy megyei betegközösség, tagszervezet, egyesület érhető el. A legtöbb helyen nem feltétele az egyesületi tagság annak, hogy valaki részt vehessen a programokon. Más kérdés, hogy az egyesületek hosszú távú működése, a pályázati lehetőségek, az érdekérvényesítés hatékonysága miatt fontos, hogy tagként is minél több sorstárs és családtag csatlakozzon a civil szervezetekhez – ez a legtöbb esetben jellemzően legfeljebb 1-2 ezer forintos, leginkább jelképes éves tagdíj vállalásával jár.

Vannak betegek, akik idegenkednek a civil közösségtől, a sorstárskapcsolatoktól. Tapasztalat ugyanakkor, hogy azok közül, akik megérzik a sorstársközösség támogató erejét, sokan hosszú távon kitartanak az adott szervezet mellett. Általában családtagokat is szívesen fogadnak az egyesületek a programjaikon, így rajtuk keresztül is eljuthatnak fontos információk a betegekhez.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top