Mit jelent, ha egy állapotrosszabbodás csak „látszólagos”?

Látszólagos rosszabbodásról (pszeudó progresszió) van szó akkor, amikor egy kezelés eredményességét kimutatni hivatott kontroll CT vagy MRI vizsgálat a daganat méretbeli és/vagy számbeli növekedését mutatja, azonban e mögött valójában nem a rák előrehaladása, hanem a terápia kedvező hatása áll.

A magyarázat, hogy az immunterápiák alkalmazásakor a daganatot körülvevő immunsejtek tömege miatt nagyobbnak látszódhat a tumor. A rákpusztító hatás később érvényesül, akkor pedig látványos méretcsökkenés következhet be. Az első kontrollvizsgálatnál tehát még nem feltétlenül lehet eldönteni, hogy csak látszólag nő a daganat, mert hat az immunterápia, vagy azért látszik méretnövekedés, mert nem hat. Erre a következő vizsgálatok adhatnak egyértelmű válasz.

Az immunterápiáktól nem várható olyan gyors tumorméret-csökkentés, mint a kemoterápiáktól vagy egyes célzott kezelésektől. Éppen ezért bonyolult az immunterápia eredményességének kezdeti megítélése is: amíg ugyanis egy sikeres célzott onkológiai kezelésnél néhány hét elteltével már tumorméret-csökkentés látható, immunterápiáknál kezdetben még nőhet is a daganat, mielőtt csökkenésnek indul. A daganatot körülvevő immunsejtek tömege is befolyásolhatja a mérési eredményeket. Ez a látszólagos rosszabbodás, szakszóval pszeudo progresszió vagy flair jelenség.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top