Mit jelent, hogy a prosztatarák kezelése kuratív vagy palliatív jellegű?

A kuratív terápia célja a teljes gyógyítás, daganatos betegségnél a szervezet teljesen tumormentes állapotának elérése. Ez prosztatarák esetén elsősorban a prosztata műtéti eltávolításával érhető el, egyes stádiumokban a sugárkezelés is lehet végleges gyógyítást célzó terápia. Ha nem reális célkitűzés a teljes gyógyulás elérése, akkor palliatív kezelésről van szó, amelynek célja a tumor(ok) méretének és számának csökkentése, a rák krónikus kórrá „szelídítése”, ezzel az életkilátások javítása, az életminőség minél hosszabb távon való megőrzése. Nem műthető és sugárkezeléssel sem meggyógyítható prosztatarák esetén palliatív kezelés lehet a hormonterápia, a célzott onkológiai gyógyszerek alkalmazása és a kemoterápia.

A palliatív kifejezést gyakran használják együtt az életvégi ellátást nyújtó hospice kifejezéssel, mint „hospice-palliatív” ellátás. A hospice ellátásban már nem zajlik a daganatos folyamatra ható aktív onkológiai kezelés, hanem a tünetek, a panaszok csökkentésére fókuszálnak. Nagy különbség van tehát a végstádiumú betegek palliatív ellátása és azon daganatos betegek palliatív onkológiai kezelése között, akiknél még adottak terápiás lehetőségek a daganatos folyamat érdemi megfékezésére.

Az előrehaladott prosztatarák kezelésére széles palliatív terápiás paletta áll rendelkezésre: áttétes stádiumban is többféle hatású gyógyszer elérhető, tehát a palliatív terápia akár hosszú éveken keresztül is folytatható. Tehát palliatív kezelésekkel jelentősen javíthatók az életkilátások és elodázható az életminőség romlása akkor is, ha a teljes gyógyulást már nem reális elérni.

Nemcsak gyógyszeres kezelés, hanem műtét vagy sugárkezelés is lehet palliatív célú, amikor nem a teljes tumormentesítés, hanem egy sürgősségi állapot, esetleg közvetlen életveszély elhárítása vagy fájdalomcsillapítás a cél, például prosztatarák áttétjeinek kezelésekor.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top