Mit jelent, hogy nekrózis alakul ki, és szétesik a daganat?

Ha a daganatban nekrózis megy végbe, nekrotikus területek alakulnak ki, az azt jelenti, hogy a tumor egy része – többnyire a belseje – elhal.

Ezt kiválthatja a daganatsejteket elpusztító onkológiai gyógyszeres kezelés vagy a sugárkezelés is. Első megközelítésben tehát pozitívnak tűnik az a fejlemény, ha egy tumornak egy része elhal (s esetleg ennek következtében a tumor szétesik), ám minden esetben az adott szituációban lehet csak értékelni, hogy ez hátrányos vagy előnyös fejlemény a beteg számára. A nekrózis ugyanis  spontán is bekövetkezhet amiatt, mert a ráksejtek túl agresszívan szaporodnak, s a daganat olyan gyorsan nő, hogy a növekedéssel nem tud lépést tartani a tápanyag- és oxigén-utánpótlás biztosítása, s ezért történik meg a daganat egy részének elhalása.

Vastagbélrákos és végbélrákos betegeknél kevésbé jellemző, de teljesen kizárni nem lehet, hogy tumorlízis szindróma (TLS) alakul ki: ez akkor következhet be, ha túl gyors a daganatos sejtek pusztulása, s a nekrotikus tumorszövetekből egyszerre hirtelen túl sok fehérje és más anyagok szabadulnak fel, amelyek megterhelik a vesét, a májat, sőt súlyos-életveszélyes szövődményekkel fenyegető anyagcsere-problémát is kiválthatnak. A tumorlízis szindróma minden esetben kórházi ellátást igényel.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top