Mit (t)ehet a beteg a kóros daganatos fogyás ellensúlyozásáért?

Az emlődaganattal összefüggő kóros fogyás ellen a gyógyszeres kezelés, a táplálásterápia mellett a beteg is tehet állapota javításáért. Ha valamely mellékhatás miatt nehezített is a táplálkozás vagy nem esik jól az étel, akkor is tudatosítani kell: enni kell a javulásért! A szervezet legyengülése dominó-effektusként ront az életminőségen, csökkenti a kezelések hatásosságát, növeli a súlyos mellékhatások kockázatát, veszélyezteti az életkilátásokat.

Alapszabály, hogy az emlődaganatos betegnek is mindenféle tápanyagra szüksége van, mindenekelőtt sok fehérjére, hogy az erőnlétet, az izmok erejét minél inkább meg lehessen őrizni. Ezért is fontos, hogy a szükséges kalóriatöbbletet ne szénhidrátokkal, cukrokkal pótolják, hanem az izmokat építő fehérjékben legyen gazdag az étrend (sovány húsok, elsősorban baromfi és hal, tejtermékek, mint túró, sajt, kefir, tejföl, fehérjét tartalmazó növények, pisztácia, mogyoró, mandula). Ha keveset tud enni a beteg, dúsítani kell az ételeket, hogy azok minél táplálóbbak legyenek. Például dús tejszínnel, zsíros tejjel (ha nincs ellenjavallata) lehet kiadósabbá tenni az ételeket. Ha orvosilag indokolt, receptre felírható, számos ízben elérhető speciális tápszer is fogyasztható.

Nincs tiltólista! Az arányokra ügyelni kell, de nincs olyan étel, amit ne szabadna egy emlődaganatos betegnek fogyasztania. Egyes speciális állapotok idején, például operáció előtt vagy után, a székrekedés, a hasmenés vagy épp a hányingerrel való küzdés időszaka alatt vannak az étrendre vonatkozó ajánlások, ám önmagában az emlődaganatos betegség diagnózisából nem következik, hogy bármitől is el kellene tiltani a beteget. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy tudjon enni a beteg, s a lehetőségekhez képest örömét találja az étkezésben. Mértékkel, de megehet tehát bármit, amit megkíván, s amire nem érzékeny, ami nem okoz emésztési panaszokat vagy veseproblémák esetén nem terheli meg a vesét.

A daganatellenes kezelések időszaka tehát nem szólhat a böjtről, a szélsőséges diétákról, „méregtelenítő” kúrákról: sok tévhit, olykor tudományosnak tűnő diétás ajánlás kering az interneten, ám kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásra van szükség. Egy daganatot nem lehet kiéheztetni! A daganatnak sokkal gyorsabb az anyagcseréje, mint a normál sejteknek, így a tumor mindenképp elvonja a szervezetből azt, amire szüksége van. A koplalással nem a daganat fog gyengülni, hanem a beteg.

A daganatos fogyás kiegészítő kezelésében az omega-3 zsírsavak, valamint az L-karnitin hatékonyságát több kutatás is megerősítette, egyes vizsgálatok az E-vitamin hasznosságát is megállapították. Omega-3 telítetlen zsírsavakat nagy arányban a halolaj, a növényi alapanyagok közül pedig a lenmagolaj tartalmaz. A halfajták közül a tengeri halak húsa tartalmaz omega-3 zsírsavakat nagyobb arányban (hering, lazac, makréla, szardínia, szardella, kisebb részben a tonhal). Az L-karnitin hús- és tejtermékekben található meg kisebb mennyiségben. E-vitamin található például a növényi olajokban (napraforgó, olíva, tökmag, stb.), a dióban, a mandulában, a búzacsírában.

Az étrend-kiegészítők piacán óriási a káosz, sok ezer be nem vizsgált termék van forgalomban Magyarországon is, ezért a kezelőorvossal egyeztetni kell arról, indokolt-e bármilyen étrend-kiegészítőt fogyasztani, s mi nem árthat a betegnek.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top