Mit tehet a daganatos beteg és a családja a depresszió ellen?

A depressziót nem szabad úgy elfogadni, mint a daganatos betegség természetes, normális, elkerülhetetlen velejáróját, amelybe bele kell törődnie betegnek és hozzátartozóknak. A depresszió ugyanis nemcsak annyiban nyilvánul meg, hogy valaki rosszabb kedvű vagy ritkábban vidám, mint korábban volt, hanem számos olyan tényezője is van, amely alapjaiban rontja az életminőséget, hozzájárul a fizikai panaszok felerősödéséhez, ezáltal ténylegesen rontja a beteg életkilátásait.

A depresszió a betegség bármely szakaszában előfordulhat. Leginkább a diagnózis közlésekor alakul ki, de még nagyobb a kockázat akkor, amikor rosszabbodik a betegség, s ez felerősíti a reményvesztettség érzetét.

A kezelés első lépése a depresszió felismerése. Amint más válaszunkban összefoglaltuk, vannak tünetek, amelyek egyaránt lehetnek a betegség és/vagy a kezelések velejárói, de okozhatja a depresszió is. Az elkülönítés nem könnyű. Meghatározza a mozgásteret, hogy a beteg mennyire látja be, hogy depressziós, és mennyire motivált abban, hogy aktívan tegyen ez ellen.

A depresszióról be kell számolni a kezelőorvosnak, mivel a depresszió kezelésében tapasztalattal rendelkező szakorvos – szükség esetén pszichiáter bevonásával – érdemben tud segíteni.

A gyógyszeres kezelésben gyengébb vagy erősebb hatású antidepresszánsok, a konkrét tüneteknek megfelelő nyugtató, szorongásoldó és/vagy alvást segítő készítmények egyaránt segíthetnek, ezek szakorvosi kontroll mellett biztonsággal alkalmazhatók. A kezelés már néhány hét alatt hozzájárulhat ahhoz, hogy a beteg érdemben jobban érezze magát, tudjon aludni, kipihentebb lehessen, oldódjon a szorongása, s kitörhessen a lefelé húzó örvényből.

Idehaza még mindig gyenge az elfogadottsága a pszichológiai segítségnyújtásnak, holott a gyógyszerek mellett nagy szerepe van a pszichológiai kezelésnek is a depresszió oldásában. Az egyéni konzultációk vagy a csoportos tréningbe való bekapcsolódás révén olyan mankót kaphatnak a betegek, amelyek a saját és a családjuk életét is megkönnyítheti: új szemlélet átadásával, konfliktuskezelési módszerek megtanításával, a feszültség pszichológiai oldásának elsajátításával enyhíthetnek a lelki terheken.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top