Mit (t)ehet a vastagbélrákos beteg a kóros daganatos fogyás ellensúlyozásáért?

Amennyiben a daganattal összefüggő kóros fogyás alakult ki – miként azt más válaszunkban részletesen kifejtettük –, mindenképp gyógyszeres kezelés indokolt a folyamat megállítására, visszaszorítására. Emellett ugyanakkor vannak olyan táplálkozási javaslatok, amelyekkel a beteg is tehet önmagáért, az állapot javulásáért. Ha valamely mellékhatás miatt nehezített is a táplálkozás vagy nem esik jól az étel, akkor is tudatosítani kell: enni kell a javulásért! A szervezet legyengülése dominó-effektusként ront az életminőségen, csökkenti a kezelések hatékonyságát, növeli a súlyos mellékhatások kockázatát, veszélyezteti az életkilátásokat.

Alapszabály, hogy a daganatos betegnek is mindenféle tápanyagra szüksége van, mindenekelőtt sok fehérjére, hogy az erőnlétet, az izmok erejét minél inkább meg lehessen őrizni. Ezért is fontos, hogy a szükséges kalóriatöbbletet ne szénhidrátokkal, cukrokkal pótoljuk, hanem az izmokat építő fehérjékben legyen gazdag az étrend (sovány húsok, elsősorban baromfi és hal, tejtermékek, mint túró, sajt, kefir, tejföl, fehérjét tartalmazó növények, szója, tofu, pisztácia, mogyoró, mandula). Ha keveset tud enni a beteg, dúsítani kell az ételeket, hogy a szervezetbe kerülő étel minél táplálóbb legyen. Például dús tejszínnel, zsíros tejjel (ha nincs ellenjavallata) lehet táplálóbbá tenni az ételeket. Ha orvosilag indokolt, receptre felírható, számos ízben elérhető speciális tápszer is fogyasztható.

Nagyon fontos kitétel: nincs tiltólista! Az arányokra ügyelni kell, de nincs olyan étel vagy alapanyag, amit ne szabadna egy daganatos betegnek fogyasztania. Egyes speciális állapotok idején, például operáció előtt vagy után, a székrekedés, a hasmenés vagy épp a hányingerrel való küzdés időszaka alatt, illetve mesterséges végbélnyílással (sztómával) élőknél természetesen vannak az étrendre vonatkozó ajánlások és ellenjavallt alapanyagok, ám önmagában a daganatos betegség diagnózisából nem következik, hogy bármitől is el kellene tiltani a beteget. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy tudjon enni a beteg, s a lehetőségekhez képest örömét találja az étkezésben. Mértékkel, de megehet tehát bármit, amit megkíván, s amire nem érzékeny, ami nem okoz emésztési panaszokat (mint például a puffasztó zöldségek vagy a túl fűszeres ételek).

A daganatellenes kezelések időszaka tehát nem szólhat a böjtről, a szélsőséges, egyes alapanyagokat teljesen kiiktató diétákról, „méregtelenítő” kúrákról: számos tévhit, olykor tudományosnak tűnő ajánlás kering az interneten, ám kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozásra van szükség. Egy daganatot nem lehet kiéheztetni! A daganatnak sokkal gyorsabb az anyagcseréje, mint a normál sejteknek, így a tumor mindenképp elvonja a szervezetből azt, amire szüksége van. A koplalással nem a daganat fog gyengülni és sorvadni, hanem a beteg.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top