Mit tehet egy daganatos beteg a kemoterápia miatti hajhullás ellen?

fésű

Önmagában a hajhullás megakadályozásáért semmit sem tehet a beteg. Amint a Kihullik a vastagbélrákos beteg haja a kezelésektől? kérdésre írt válaszunkban olvasható, a gyorsan osztódó sejtekre ható kemoterápiáknak gyakorlatilag „természetes” mellékhatása, hogy a gyorsan osztódó daganatsejteken túl a szintén gyorsan osztódó, ám egészséges sejteket is károsítják, ennek „eshet áldozatául” – jellemzően átmenetileg – a haj és a testszőrzet. A hajhullással orvosilag nincs teendő, nincs módszer a megelőzésére.

Mivel azonban lelkileg megterhelő e mellékhatás a betegnek, fontos felkészülnie rá. Mindenekelőtt tudatosítani, hogy a hajvesztés az esetek döntő többségében ideiglenes, a kezelések után újra kinő a haj, még ha anyaga, állaga, színe változhat is az eredetihez képest. Nem mindenkinek hullik ki a haja, aki kemoterápiát kap, ám ha ez nagy valószínűséggel bekövetkezik vagy már – általában 2-3 héttel az első kezelés után – érezhetően elindult a ritkulás, célszerű rövidre vágni a hajat, úgy kevésbé szembetűnő annak hullása. A hajfestés, hajvasalás, a dauer máskor is, de kezelések alatt különösen károsíthatja a hajat, ezért jobb kerülni.

Ha nagy a kockázata a hajvesztésnek, már a kezelések előtt célszerű beszerezni parókát, ez sokaknak magabiztosságot  ad. Első hallásra sokan idegenkednek a parókától, ám érdemes tudni: ma már az eredeti haj színéhez, szerkezetéhez, formájához a megtévesztésig hasonlító parókákat tudnak biztosítani, így a külvilág számára elfedhető a kellemetlen változás, amennyiben az a beteget zavarja. A póthajak egy részét a társadalombiztosítás támogatja, receptre bőrgyógyász, klinikai onkológus, sugárterapeuta vagy hematológus is írhat fel parókát. A legolcsóbb parókákhoz így néhány ezer forintért hozzájuthatnak a betegek, amennyiben ezek közül nem sikerül választani, s csak a szélesebb kínálat kínál az érintett számára felvállalható megoldást, ez esetben néhány tízezer forintos nagyságrendű kiadást jelenthet a paróka.

Sapka, kalap vagy kendő hordása szintén lehet kompromisszumos megoldás, s a fejbőr védelme szempontjából is fontos. A fejbőrt nyáron a napsütéstől, leégéstől, télen a megfázástól óvni kell addig is, amíg újra kinő a haj.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top