Nem tudják a rákbetegek mi vár rájuk

A daganatos betegek és hozzátartozóik gyakran nem rendelkeznek elég információval a betegségükről, aktuális állapotukról és a kezelésekről. Az ellátóhelyek zsúfoltsága, az orvosok leterheltsége miatt a betegekre általában nem jut annyi idő, amennyire szükség volna ahhoz, hogy ne csak megfelelő ellátást kapjanak, de elegendő információt is az állapotukról.

A rossz hír is jobb mint a bizonytalanság, hiszen ha a beteg nem kap meg alapvető információkat, a szorongása is erősebbé válhat, ez pedig egyrészt ronthatja a mindennapi életminőségét, másrészt erodálhatja a daganatellenes terápiában való aktív részvételbe vetett hitét. A Tűzmadár Alapítvány elkötelezett amellett, hogy a betegeket és családtagjaikat lakóhelyüktől függetlenül hozzásegítse azokhoz az információkhoz, amelyek segíthetnek betegségük aktuális állapotának reális megítélésében.

Az alapítvánnyal együtt dolgozó orvosok a civil szervezet által 2006 novembere óta működtetett www.rakgyogyitas.hu nonprofit oldalon immár több mint 1500 levelet válaszoltak meg. Munkájuk során azt tapasztalták: sokan kérnek segítséget leleteik, kórházi zárójelentéseik értelmezésében, kontrollvizsgálataik eredményeit megküldve érdeklődnek az értékek jelentéséről és a várható terápiákról.

A betegek számára riasztóak a megfelelően el nem magyarázott orvosi kifejezések, rövidítések és betegségkódok. A feltett kérdésekből világosan látszik, hogy a betegek és családtagjaik olykor a betegséggel összefüggő legalapvetőbb tudnivalókat sem kapták meg a diagnózis felállítása vagy a gyógykezelés során. Az információhiány az érzelmileg egyébként is kritikus helyzetben tovább fokozza a kiszolgáltatottság érzését és a feszültséget.

A sokat kérdező páciensre egyesek azt mondják, hogy „nehéz beteg”. Ez sok embert visszatart az érdeklődéstől, holott a beteg számára a megfelelő szintű informáltság és tudás önmagában is feszültségcsökkentő. Mivel a rendeléseken általában kevés idő áll rendelkezésre, a betegeknek az tanácsolható: még odahaza gyűjtsék össze, jegyezzék le az időközben felmerült kérdéseiket, hogy azok semmiképp se maradjanak megválaszolatlanul.

Az orvosi konzultációra érdemes egy családtagjukkal menni, mert ez is segíthet a kérdezésben és a hallottak utólagos átgondolásában. Egy beteg aktuális állapotáról és a betegség lefolyásának várható alakulásáról senki sem tud annyit mint a kórelőzményeket pontosan ismerő kezelőorvos: a tudatos, bizalmon alapuló személyes orvos-beteg kapcsolat semmivel sem pótolható.

Kapcsolódó cikkek:
Válaszok nélkül távozunk a kórházból
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Rák: ezer válasz, ami a kórházban nem hangzott el

Top