Nemcsak a Melanoma Napon veszélyes a melanoma

A Magyar Dermatológiai Társulat immár ötödik alkalommal rendezte meg az országos Melanoma Napot, melynek keretében a szakorvosok az egész országban ingyenes bőrgyógyászati vizsgálattal és tanácsadással várták azokat, akik nemcsak napolajjal kívánják védeni bőrüket a káros ultraibolya sugárzások ellen.

„Mielőtt bőrét a Napnak mutatja meg, mutassa meg bőrgyógyászának is!” – tűzte zászlajára jelmondatát a Magyar Dermatológiai Társulat, és 2010. május 3-án arra is fel szerették volna hívni a figyelmet, hogy a melanóma kialakulásában nagy szerepet játszó öröklött tulajdonságok (világos bőr, nagyszámú anyajegy, családban előforduló melanóma) mellett a megváltozott életmódból származó rizikófaktoroknak is jelentős szerep tulajdonítható a bőrdaganatok e fajtájának kifejlődésében – tudósít a Házipatika.

A dermatológusoktól gyakran hallhatjuk, hogy a nyári strandszezonban kiemelten nagy figyelmet kell fordítani bőrünk védelmére, hiszen számos veszélyforrás létezik, amely a bőrdaganatok valamely formájának kialakulását okozhatja. Hogy ne csak a szezonális bőrvédelem jelentőségét, hanem a folyamatos odafigyelést is a középpontba állítsák, a tegnapi nap során több európai ország példáját követve hazánkban is számos helyszínen tartottak ingyenes bőrgyógyászati szűrővizsgálatot.

A szakorvosok azonban nagyon fontosnak tartják, hogy az emberek ne csupán évente egyetlen alkalommal szenteljenek figyelmet bőrüknek, hanem mind a 365 napon tegyenek annak megóvásáért, hiszen a melanóma 20-as és 30-as éveikben járó nők körében például a leggyakoribb haláloknak számít, ám a közhitelemmel ellentétben gyógyítható betegség, ha idejében felismerik és megkezdik a kezelését.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
Melanoma: miért nem éljük túl többen!?
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Bőrrák előtt Paget-kór
Bőrrák: a Merkel-sejtes carcinoma
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet

Top