Népszerű internetes egészségoldalak

Egy hazai felmérés tanúsága szerint az orvosoktól és patikusoktól kapott információkat tartjuk a legmegbízhatóbbnak, ha az egészségről van szó, ám legtöbbünk nemcsak a szakemberektől tájékozódik. Egyre fontosabb az internet: sokan tematikus honlapokon, névtelenségüket megőrizve konzultálnak szakértő orvosokkal, hogy önmaguk vagy hozzátartozójuk betegségével összefüggésben információt, tanácsot kérjenek.

Csak a betegek harmada kérdez meg minden tudnivalót a rendelőben és a gyógyszertárban – a lakosság 61 százaléka újságcikkekből és hirdetésekből szerzi egészséggel kapcsolatos ismereteit, 21 százalék pedig az interneten tájékozódik – derül ki a Medical Tribune Egészséglap cikkéből.

Kertész Balázs, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. kutatási igazgatója – a kiadó Kreatív magazinja által szervezett Online Gyógyszer-kommunikációs Konferencián – reprezentatív felmérésük eredményét ismertetve elmondta: „Bár az orvosok gyakran kénytelenek eloszlatni olyan téves információkat, amelyeket páciensük a világhálón olvasott, alapvetően hasznosnak tartják, ha a betegek hiteles és pontos egészségügyi tudnivalókkal gazdagodnak a rendelőn kívül is”.

A névtelenség jótékony homályát kihasználva a betegek intim panaszaikat is hajlamosak megosztani interneten „rendelő” orvosokkal, vagy akár sorstársaikkal – adott magyarázatot Kertész Balázs az internetes egészségoldalak egyre növekvő népszerűségére. A világhálón való tájékozódás előnyei közül kiemelte: hozzásegítheti az embereket, hogy egészségtudatosabban éljenek és betegség esetén a megfelelő szakorvoshoz forduljanak.

Az egyre szélesebb körben elérhető orvosi információk ellenére a megkérdezettek Magyaroszágon a legnagyobb bizalommal még mindig az ismerős orvost, szak- és háziorvost, illetve gyógyszertárost keresik fel egészségügyi problémáikkal. A kutatási igazgató felhívta a figyelmet az online betegközösségek terjedésére: az Egyesült Államokban már 80 millióra becsülhető taglétszámuk, de a magyar betegek is sokra tartják a sorstársaktól kapott támogatást, a tapasztalatcserét. A Szinapszis felmérése azt mutatja, hogy miközben a teljes lakosságnak csupán 35,2 százaléka, a 18 és 65 év közötti magyar krónikus betegek közel fele használja az internetet – feltehetően azért, hogy kezelőorvosuktól kapott információikat kiegészíthessék.

„Az orvosszakmai társaságok által üzemeltetett, kifejezetten egy betegségcsoportra szakosodott oldalak előnye, hogy a betegek részletes és megbízható tudást gyűjthetnek öszsze – emelte ki Kertész Balázs.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: ezer válasz, ami a kórházban nem hangzott el
Segítség a rákbetegek családtagjainak
Rákgyógyítás.hu: honlap betegeknek és egészségeseknek

Top