Nincs egészséges barnaság!

Amint a bőrgyógyász-onkológus professzor érvel, ma a barna bőrszín csak olyan divat, ahogyan régen a nők körében a hófehér bőr számított elegánsnak. Elmondása szerint egészségügyi ok nem indokolja a direkt napozást.

Nincs egészséges barnaság! – oszlatott el egy közkeletű tévhitet prof. dr. Oláh Judit bőrgyógyász-onkológus professzor, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának vezetője.

Prof. Dr. Oláh Judit

– Legyünk sokat a szabadban, kiránduljunk, túrázzunk, sportoljunk, menjünk strandolni, viszont mindvégig figyeljünk a fényvédelemre. A legjobb napvédelem az árnyék. Ha muszáj a napon lenni, azt kalapban, lenge ruhával fedve tegyük, a napnak kitett bőrt pedig magas faktorú fényvédővel kenjük be újra és újra. A déli órákban viszont ez sem elég, akkor semmiképp ne menjünk napra vagy ha igen, árnyékoljuk le a bőrünket – fogalmazott.

A professzor hangsúlyozta: sokan a D-vitaminnal való feltöltődéssel magyarázzák a napon töltött túlzott időt, mondván, hogy a D-vitamint a bőrünket érő napsugárzás hatására a szervezetünk állítja elő. Utóbbi igaz, és kétségtelen az is, hogy a megfelelő D-vitamin szint nemcsak az egészség megőrzéséhez, hanem – mint egyre több kutatás igazolja – a betegségekből való gyógyuláshoz is kell. De ehhez nincs szükség a teljes bőrfelület napoztatására! Ha nyári időszakban 15 perc napsütés éri a fedetlen karokat és az arcot, az már elegendő a megfelelő D-vitamin szint eléréséhez. Kevésbé napfényes időszakokban – különösen késő ősztől kora tavaszig – indokolt a tablettás vitaminpótlás.

A szoláriumtól egyértelműen óva int Oláh Judit: a szoláriumozás bizonyítottan rákkeltő hatású és meggyorsítja a bőr öregedési folyamatát is, aminek a korai ráncosodás csak az egyik következménye.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top