Nőgyógyászati daganatsebészet: újítások a műtőben

A közelmúltban az osztrák nőgyógyász-onkológusok társasága Ungár Lászlónak adta át szakmájukon belül a világ legbefolyásosabb orvosának járó Wertheim-díjat, amelynek következő jelöltje egy Nobel-díjas lesz. Ungár László az Európai Nőgyógyászati Onkológiai Társaság elnöke, tanít többek közt New Yorkban, Moszkvában, Tel-Avivban, Hongkongban. Csapatának több műtéti eljárása világszerte elterjedt, rendszeres előadó a szakterület minden jelentős nemzetközi konferenciáján.

Legfontosabb újítása révén, mely ma már a nemzetközi műtéti gyakorlat része, a fiatalabb méhnyakrákos nőknél úgy lehet eltávolítani a daganatot, hogy megmaradjon a termékenység, sőt – amire korábban nem volt mód – terhesség esetén a magzat is. A módszer kidolgozásában egy amerikai és egy brit kolléga is részt vett, de az első ilyen operációt Ungár László végezte. Sikere annál is nagyobb értékű, mert ma egyre nő a 45 évesnél fiatalabb korban regisztrált méhnyakrákosok száma, Amerikában például az elmúlt húsz évben az arányuk megháromszorozódott.

A második, nevéhez fűződő technika, mely jóval nehezebb, mint az előző, már nyirokcsomóáttéttel rendelkező, korábban nem műthetőnek ítélt méhnyakrákos eseteknél növeli jelentősen az addig elég kicsi gyógyulási esélyt. A harmadik ötlet, amiből mára szintén valóság lett, nagyban segít, javítja a betegek életminőségét, ugyanis sugárkezelés után kiújult nőgyógyászati daganatnál alkalmazott műtétek után megtartható a húgycső, nem kell vizeletkivezetést alkalmazni.

dr. Ungár László - fotó: nol.huHogy hány ember életét sikerült a fenti módszerekkel megmenteni? Ungár László csak azt tudja, hogy a méhnyakrák mára a nők második leggyakoribb daganatfélesége, és első módszerüket például mára Kolumbiától Indonéziáig mindenütt használják. Saját csoportja az elmúlt 22 év alatt mindenesetre több száz műtétet végzett. Ma egyfajta mozgó teamként működnek több kórházban, amit részben a hazai egészségügyi rendszer egyik ritka pozitív sajátossága tesz lehetővé. Mivel a szakorvosok a rászoruló, komplikált betegeket a Nyugat-Európában nem, vagy messze nem olyan hatékonyan működő progresszív betegellátás keretében az egész országból a megfelelő szakmai központokba küldik, a híressé vált csoport nemzetközileg is kivételesen nagyszámú beteget lát el, sőt néhány daganatos műtéttípusból többet operál, mint az amerikai onkológiai intézet hasonló osztálya – olvasható a Népszabadság riportjában.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Méhnyakrák
Méhnyakrák: miért olyan sok az áldozat!?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek

Top