Női rákmegelőzés: Heves megye mozgósított

Tavaly a nők legnagyobb arányban Heves megyében ismerték fel azt, hogy a méhnyakszűrés és az emlők rendszeres kontrollja életet menthet.

Heves megyében volt a legsikeresebb a mozgósítás mind a méhnyakszűrést, mind az emlővizsgálatokat tekintve az elmúlt évben – tájékoztatta a Rákgyógyítás.hu-t Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A szűrések terén elért eredmények és hiányosságok egyaránt napirendre kerültek a liga éves közgyűlésén.

Vasváry Artúrné elmondta: a legfontosabb célkitűzésnek továbbra is a rákban elhunytak számának csökkentését tartják, amely érdekében az egyik legfontosabb teendő a korai felismerés elősegítése, a szűrések fontosságának minél szélesebb körben való felismertetése, valamint a betegek gyógyulásának elősegítése.

Annak van nagyobb esélye megőrizni egészségét, aki tisztában van azzal, miként csökkentheti a betegségek kockázatát, valamint ismeri az egyes kórokkal összefüggő figyelmeztető jeleket. Ugyanígy a gyógyulásra is nagyobb esélye lehet annak, aki pontosan tisztában van lehetőségeivel és jogaival. Ennek érdekében indult országos rendezvénysorozat, amely keretében többek között Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Siófokon, Balatonszárszón és Hatvanban is  különféle rendezvényeken igyekeztek hasznos információval szolgálni a résztvevők számára.

Az országszerte harminc alapszervezetben mintegy 2200 embert összefogó liga ingyenesen hívható (06-80) 505-675-ös telefonszámát 2006-ban mintegy 4 és félezren tárcsázták fel. A hívók egyharmada lelki támaszért fordult a szervezethet, kétharmada a betegséggel és a gyógyítással összefüggő információkhoz igyekezett hozzájutni.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Az önvizsgálat nem a nők kiváltsága
Családban is lehet magányos a beteg
Panaszvonal, ha késik a gyógyszer

Top