Növeli a gyerekek rákos kockázatát, ha apjuk dohányzik

Legalább 15 százalékkal magasabb a gyermekrák leggyakoribb típusa, a leukémia kialakulásának kockázata azoknál a gyermekeknél, akiknek az apja a fogantatásuk idején dohányzik egy ausztráliai kutatás szerint.

„Az apa erős dohányzása a fogantatás körüli időben rizikófaktort jelent a gyermekkori akut limfoid leukémia (LLA, heveny nyiroksejtes fehérvérűség) kialakulásában” – írták az ausztráliai Telethon Gyermek-egészségügyi Kutatóintézet Elizabeth Milne vezette csoportjának kutatói az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban.

Amint a kutatásról beszámoló mno.hu cikke beszámol: bár az LLA a leggyakoribb gyermekrák, eléggé ritka, minden 100 ezer gyermek közül 3-5 esetében fordul elő. A kutatók feltérképezték csaknem 300 akut limfoid leukémiában szenvedő gyermek családját, felmérve a szülők dohányzási szokásait, majd összehasonlították az adatokat 800 másik hasonló korú gyermekével, akik nem szenvedtek leukémiában. Az anyák dohányzási szokásai nem befolyásolták a gyermekrák kockázatát, de azoknál a gyermekeknél, akiknek az apja dohányzott a fogantatás időpontja körül, 15 százalékkal magasabb volt ez a kockázat. Azoknál pedig, akiknek az apja naponta legalább húsz cigarettát elszívott, 44 százalékkal magasabb volt ez a kockázati arány.

Kilenc korábbi kutatásból, amelyeket a tudósok felhasználtak a mostani vizsgálathoz, hat szintén magasabb kockázati tényezőt tárt fel. Patricia Buffler, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem professzora, aki nem vett részt az ausztráliai kutatásban, elmondta, hogy mostanáig elsiklottak a dohányzásnak való kitettségnek a gyermekrák kialakulásában játszott szerepe fölött. Hozzátette, hogy a dohány tele van méreganyagokkal, közöttük rákkeltő vegyületekkel, így nem zárható ki, hogy károsítja a spermatermelő sejteket.

Elizabeth Milne egyetértett ezzel: a meghibásodott DNS-t tartalmazó sperma megtermékenyítheti a petesejtet, ami az utódok megbetegedéséhez vezethet. Hozzátette azonban, hogy a kutatás nem bizonyította be, hogy a sperma meghibásodott DNS-e okozná a gyermekek akut limfoid leukémiás megbetegedését, miután a betegség számos más tényezővel is összefüggésben áll. A gyermekkori leukémiát nagyobb arányban előidéző más környezeti tényezők között szerepel az ionsugárzás, például a röntgen, illetve a terhes anya kitettsége festékeknek vagy rovarirtóknak.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Betegségek genetikája: bennünk múltunk és jövőnk
Gyógyíthatatlan gyerekek: szülők az agresszív kemoterápia mellett
Küzdelem a gyógyulásért a gyermekonkológián
Gyerekeket fenyegető tumorok
Gyermekkori leukémia: genetika és orvoslás
Polcz Alaine és a rákbeteg gyerekek

Top