Nyiroködéma kialakulása és kezelése

Az esetek nagyobb arányában a nyirokcsomó(k) eltávolítása utáni lábadozást követően nem maradnak vissza tünetek, a megmaradt nyirokrendszer el tudja látni feladatát, a beteg nem érzékel változást. Ám a kiterjedtebb műtétek egy adott régióban okozhatnak panaszokat.

Mindez klasszikusan az emlődaganat miatt történő hónalji (axiláris) nyirokcsomók eltávolítása után jelentkezhet: nyiroködéma (limfödéma) alakulhat ki a műtött oldali karban. Más területek operációinál nyiroködéma az alsó végtagokon is jelentkezhet.

Az ödéma vizenyőt, vízkórt jelent: a szövetek között felhalmozódik a folyadék, nyirok eredetű duzzanat alakulhat ki. Az érintett végtag megdagad, feszül, az elváltozás nehéz végtagi érzéssel, valamint zsibbadással, fájdalommal, ízületi mozgáskorlátozottsággal jár. A pangás miatt helyileg növekszik a fertőzésveszély, a mélyvénás trombózis, tehát a vérrögképződés, súlyosabb esetben az életveszélyes érelzáródás kockázata is.

A nyiroködéma kombinált orvosi kezelést igényel, amelynek a gyógyszer mellett része a speciális fáslizás, illetve egy nyirokdrenázsnak hívott masszázstechnika is. Ez teljesen más fogásokból áll, mint a gyógymasszázs vagy sportmasszázs, utóbbiakkal próbálkozni sem szabad! A gyógyhatásúnak gondolt termálfürdők is ronthatnak a helyzeten: a vízben oldott kémiai anyagok és a hőhatás miatt ugyanis kitágulnak a hajszálerek (kapillárisok), s előfordulhat, hogy a nyirok- és vénás rendszer nem tudja visszaszívni és elvezetni a felgyülemlő folyadékot a szövetek közül.

Tehát mindenképpen a nyiroködéma kezelésében jártas szakemberhez kell fordulni: időben elkezdett, szakszerű gyógytornával a folyamat nagyrészt kiküszöbölhető, ezért már a műtét előtt érdemes konzultálni az osztályon arról is, hol kaphat fizioterápiás segítséget a beteg.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: minden betegnek szüksége lenne fizioterápiára
Kórház helyett otthon is segítheti szakképzett ápoló a gondozást
Háziorvosi gondozás a daganatos betegségben
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Top