Nyomozás a ráksejtekben: mitől alakult ki és támad-e újra a rák?

Rákgyógyítás Magazin 2019/nyár

Egyre több daganatos betegségnél a ráksejt génhibáiból meg tudják állapítani, hogy valószínűleg mi indíthatta el a rák kialakulását, a jövőben pedig a vérből a mostaninál korábban kimutatható lehet, ha kiújulás „készülődik” a szervezetben – ír az újabb rákkutatási eredményekről a Rákgyógyítás Magazin nyári kiadása.

Világszerte átalakul a rák kezelése – számol be az ingyenes országos betegtájékoztató magazin a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság által szervezett, a világ élvonalbeli rákkutatási eredményeit a hazai szakorvosokkal ismertető Update’19 konferencia legfontosabb megállapításairól.

Amint arról B. Papp László főszerkesztő beszámol, a lapban cikk olvasható a daganatsejtek molekuláris genetikai vizsgálatának újabb lehetőségeiről, a kiújulás korábbi előrejelzésének kutatásáról, a daganateltávolító műtétek előtti kemoterápiák térnyeréséről. Az újság cikket közöl az emlőrákos betegek onkológiai terápiáinak változásairól, valamint foglalkozik a kezelések mellékhatásait csökkenteni hivatott módszerekkel. Szintén összefoglalót közöl a lap a protonterápia jellegzetességeiről.

A tanulságos riportok között olvasható egy olyan hasnyálmirigyrákos beteg története, akinek igen rossz életkilátásait sikerült jelentősen javítani, egy petefészekrákos betegről szóló cikk pedig betegségtípustól függetlenül hasznos tippeket foglal össze arról, mi mindent tehetnek önmaguk a betegek a kórházon kívül a javulásért. Részben erről szól a prosztatarákos betegeket mozgásra ösztönző országos 10 Ezer Lépés Programról szóló összefoglaló is. A lap foglalkozik az új hatóanyagokat elérhetővé tevő klinikai gyógyszervizsgálatok hazai ellátásra gyakorolt hatásával, valamint részletezi miként kell értelmezni a gyógyszerek eredményességét jelző statisztikai mutatókat.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által 2008 óta kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Felbélyegzett, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen, akár visszamenőlegesen is megrendelhető. A lap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), felelős kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, az MKOT tiszteletbeli elnöke. A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top