Onkoteam: az onkológiai munkacsoport – miért kell annyi orvos a kezelési tervhez?

Minden rosszindulatú daganatos betegség akkor kezelhető a legeredményesebben, ha az orvosi szakmák együttműködnek. Évek óta Magyarországon is előírás, hogy minden daganatos beteg kezeléséről szóló döntést megelőzzön onkoteam (ejtsd: onkotím) megbeszélés.

Ennek a munkacsoportnak tagja az onkológus, a sebész, a sugárterapeuta, a patológus, a radiológus, szükség esetén konzultációra hívható más társszakma – tüdőgyógyászatban jártas pulmonológus, májgyógyászatban jártas hepatológus, vesegyógyászatban otthon lévő nefrológus, esetleg urológus, neurológus, ortopéd szakorvos – is. Optimális esetben az onkoteam nemcsak a betegséggel, hanem a beteggel is foglalkozik, s a munkacsoportnak részese onkopszichológus szakember is, fontos a szorongás, a stressz kezelése, hiszen a terápiás együttműködés nagy részben a beteg lelkiállapotán is múlik.

Könnyen belátható, miért van szükség szakmaközi egyeztetésekre, ha végiggondoljuk milyen sok szakma munkájának eredményeként lehet eljutni az optimális kezelési terv felállításához. A diagnózishoz szükség van képalkotó (röntgen, CT, MRI, ultrahang) vizsgálatokra, majd a tumor pontos szövettanának, biológiai és szükség esetén molekuláris biológiai jellegzetességeinek meghatározására, ezért a radiológus és a patológus munkája elengedhetetlen. Ezt követően a felfedezett tumoros elváltozás jellemzőinek ismeretében dönteni kell a valószínűleg leghatékonyabb kezelési módokról és azok egymáshoz képest való ütemezéséről: a sebésznek nyilatkoznia kell, műthetőnek ítéli-e a daganatot, a sugárterápiás szakorvosnak és az onkológusnak állást kell foglalnia, hogy műtét előtti (szakszóval neoadjuváns) kezelésekkel hozzá tudnak-e járulni az operáció eredményességéhez, esetleg van-e esély arra, hogy egy első megközelítésben műthetetlennek ítélt betegség operálhatóvá váljon. A műtét után az újabb fejlemények ismeretében ismét értékelni kell a lehetőségeket.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top