Önmagukért és egymásért is sokat tehetnek a betegek

Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság orvoskongresszusához kapcsolódva több mint háromszáz daganatos beteg érkezett az ország minden részéből, hogy első kézből kapjon információkat arról, mit tehetnek az orvosok, s mit önmaguk a javulásuk érdekében. A Gyógyulj Velünk Egyesület, a Tűzmadár Alapítvány és a Magyar Rákellenes Liga által jegyzet találkozón az immunterápiákról, a csalárd hirdetésekkel csodaszerként árult termékekről, a lelki válságból való kilábalásról, a gyógytornáról, a daganatos betegeknek javasolt étrendről hallhattak előadásokat, majd tehették fel kérdéseiket. A betegprogramról az ingyenesen elérhető, országos Rákgyógyítás Magazin téli lapszáma részletes beszámolót közöl.

– Ha a gyógyszerekhez azonos módon hozzá is jutunk, sosem lesz esélyegyenlőség a rákgyógyításban, hiszen az onkológiáról kilépve a lakóhelytől, az anyagi körülményektől,  a családi és baráti háttértől is függ, hogy ki kap támogatást a gyógyuláshoz és ki hagyatkozhat csak önmagára. Viszont bárhonnan is indul valaki, az esélyein javít, ha helyben megkeresi a sorstársakat, s él a betegklubokban, egyesületekben felhalmozott tudással és tapasztalattal – biztatta a betegeket a civil közösséghez tartozásra Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület nemrég megválasztott új elnöke.

A prosztatarákon keresztülment Kalotay Gábor figyelmeztetett: nagyon sok beteget és családot környékeznek meg a kétségbeesést kihasználni igyekvő kuruzslók és termékügynökök, hogy a segíteni akarás álcájával húzzanak anyagi hasznot a kiszolgáltatottságból. Az internet nagy segítség a tájékozódásban, de a világháló a megalapozatlan, a betegeket elbizonytalanító, veszélybe sodró tévhitek és álhírek terepe is.

A Gyógyulj Velünk Egyesület aktuális programjait és híreit a civil szervezet Facebook oldalán is folyamatosan nyomon követheti.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top