Országos találkozóra készültek a rákbetegek

2006. november közepén több száz daganatos beteg találkozott Budapesten. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) november 16-án kezdődő háromnapos tanácskozása előtt, november 15-én hazai és külföldi szakemberektől, s ” nem utolsó sorban ” egymástól is számos hasznos tippet kaphattak a rákbetegséggel élők.

A MKOT kétévente rendez kongresszust, amelyen külföldi és hazai szaktekintélyek számolnak be legújabb kutatási eredményeikről az onkológusok tudományos tanácskozásán. A konferencia napirendjén 2006-ban kiemelt témaként szerepelt az új típusú daganatellenes gyógyszeres kezelések bemutatása, az orvosok megvitatták a különféle ellátási formák előnyeit és hátrányait, a terápiák nyomán fellépő mellékhatások enyhítésének lehetőségeit. A kongresszuson háziorvosok és onkológiai szakápolók számára külön előadás-sorozatot szerveztek.

Amíg a tudományos tanácskozáson orvosok és szakemberek részvételére számítottak, november 15-én, szerdán több száz daganatos beteget vártak az ország minden részéről. A Daganatos Betegek Napját idén harmadik alkalommal rendezték meg. A Rákbetegek Országos Szövetsége és a Magyar Rákellenes Liga együttműködésével szakmai előadások hangzottak el, amelyeken többek között szó volt a daganatok keletkezésének okairól, a kezelési alternatívákról, a rehabilitációról, a betegjogokról. A résztvevők betegségcsoportok szerint szervezett fórumokon cserélhettek egymással tapasztalatokat.

A helykorlát miatt a betegtalálkozón csak előzetesen regisztrált résztvevőknek tudtak helyet biztosítani. Ugyan a jelentkezés a nagy érdeklődés miatt már november elején lezárult, a Rákgyógyítás.hu-n azok is értesülhettek a betegtalálkozó eseményeiről, akiknek nem volt lehetőségük a részvételre.

Top