Ősszel is figyelni kell az anyajegyekre

A nyári napfény, az UV-sugárzás azokat is érte, akik használtak napvédő készítményeket vagy igyekeztek árnyékban maradni. A napozási szezon előtti kontroll után az őszi hónapokban is hasznos (ismét) részt venni egy anyajegy-szűrésen, mert a bőrön lévő pigmentált részek változhatnak a fény hatására.

Bőrünk a káros hatásokra emlékezik, vagyis egyetlen napfényben eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el legnagyobb kiterjedésű szervünk, a bőrünk. Ez pedig azt is jelenti, hogy a napon töltött idő és a bőrt ért káros UV sugarak hatása egész életünkön át összeadódik, és akár évek, évtizedek múlva jelentkezik mindennek a káros következménye. Vagyis nincs felmentés a tavalyi barnaságra, az idei leégésre, hiszen minden egyes napozással vagy naptól való leégéssel egyre növekszik a későbbi a bőrdaganatok kialakulási valószínűsége – olvasható az orvostkeresek.hu összefoglalójában.

Amint azzal a Rákgyógyításon már többször foglalkoztunk, egyetlen alkalommal a napon való elalvástól és leégéstől valószínűleg nem alakul ki bőrrák, ám a rendszeresen ismétlődő irritáció mindig egy lépéssel közelebb vihet a kóros sejtburjánzáshoz. A magas faktorszámú napkrémek kiszűrik a káros sugarak egy részét, ám nem nyújtanak teljes védelmet – különösen akkor, ha nem kenjük magunkat idejében, elég gyakran ismételve és egyenletesen. A bőrrák megelőzésére biztosabb módszer a napozás elkerülése, mint a napsugár káros hatásai ellen óvó olajok és krémek használata, előbbiek hamis biztonságérzetet kelthetnek.

Bármilyen gyanús elváltozást észlel a bőrén, rögtön forduljon szakemberhez! A melanoma az egyik legagresszívebb, leggyorsabban terjedő, számos belső szervbe – a májba, az agyba, a tüdőbe, a csontokba – áttétet adni képes bőrdaganat, amelynek gyógyítására az egyetlen esély az, ha időben felismerik. A melanomának számos típusa létezik: felületesen terjedő, csomós, végtagokon, ujjakon megjelenő elváltozás…

Ha új anyajegyek jelennek meg, ha megváltozik egy régebbi anyajegy színe, tónusa, árnyalata, megvastagszik egy anyajegy, kiemelkedik a bőr síkjából, göbös tapintásúvá válik, nő a kiterjedtsége, megváltozik az alakja, netán fekélyessé válik, esetleg kivérzik vagy váladék szivárog belőle, azonnal forduljon bőrgyógyászhoz! Fontos tudni, hogy nemcsak anyajegyből alakulhat ki melanoma, ahogyan az említett tünetek sem jelentik azt, hogy biztosan bőrrákról van szó, de jobb ezt mihamarabb kizárni.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák: rákkeltővé nyilvánították a szoláriumot
Bőrrák és melanoma
Bőrrák előtt Paget-kór
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet

A leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem minden anyajegyből daganat?

Top