Ott folytatódhat a kezelés, ahol elkezdődött

Több daganatterápiában résztvevő beteg aggódott amiatt, hogy az egészségügyi átalakítások következtében gyógykezelése folytatódhat-e abban az intézményben, ahol megkezdődött. Utánajártunk: a korábbi tervekkel ellentétben egyelőre nem változik a szabad intézményválasztás eddigi rendje.

– Hogyan fognak engem idegen orvosok kezelni és az állapotomat kontrollálni? – tette fel egyik olvasónk kétségbeesetten kérdését a közelmúltban portálunk levelező rovatában. A levélben hozzánk fordult beteg amiatt aggódott, hogy – mivel terápiája nem a lakóhelyéhez legközelebbi kórházban folyik – az egészségügyet érintő jogszabályváltozások nyomán vajon kezelhetik-e őt továbbra is azok az orvosok, akik eddig?

Mivel több olvasónkban is bizonytalanságot keltett a kérdés, válaszért az Egészségügyi Minisztériumhoz fordultunk. A Rákgyógyítás.hu megkeresésére a szaktárca megerősítette: egyelőre nem változik az intézményválasztás eddig megszokott rendje. Lekerült napirendről az a javaslat, amely szerint ezentúl mindenkinek a lakóhelyéhez közeli kórházak közül jelölnék ki azokat az intézményeket, amelyekben számára emelt összegű hozzájárulás nélkül biztosítják a kezeléseket. A terápiát tehát folytathatják azok az orvosok, akik elkezdték, s a kontrollvizsgálatokra is ugyanoda kell visszamenni, ahová eddig.

Top