Panaszvonal, ha késik a gyógyszer

A 06-80/200-016-os számon méltányossági elbírálásra váró rákbetegek és hozzátartozóik bejelentéseire számítanak. A panaszokat összegyűjtik, majd közzéteszik.

Munkanapokon 9 és 17 óra között hívhatják a daganatos betegségben szenvedők és hozzátartozóik a 06-80/200-016-os telefonszámot, amennyiben éppen méltányossági kérelmük elbírálására várnak. A Magyar Rákellenes Liga és egy kommunikációs ügynökség által életre hívott kezdeményezés célja, hogy csokorba gyűjtsék azokat az észrevételeket és panaszokat, amelyek a méltányossági kérelmek elbírálásához kapcsolódnak.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közleményében hangsúlyozta: a méltányossági kérelmek elbírálását sok esetben az késlelteti, hogy a szükséges dokumentumokat nem vagy hiányosan csatolja a kérelmező, ezért hiánypótlásra van szükség. Az OEP adatai szerint 2006-ban 1841 onkoterápiára vonatkozó méltányossági kérelmet bíráltak el, amelynek első körben mintegy 60 százaléka hiányosan érkezett be a pénztárhoz. Összességében a beérkezett kérelmek 5-10 százalékát utasították el arra hivatkozva, hogy a kérés szakmailag nem volt indokolt.

A zöldszámot indító civil szervezet álláspontja szerint az egyedi méltányossági kérelemmel kapcsolatos hivatali eljárásrendet az onkológiai kezelésekkel összefüggésben nem szabadna fenntartani. A zöldszám elindításával az eljárást gyorsítani nem tudják, azt vállalták fel, hogy összegyűjtik, majd nyilvánosságra hozzák a felmerülő problémákat.

Részletes tájékoztató a méltányosság alapú gyógyszertámogatásról

Top