Perelhetik a light cigaretták gyártóit

Szabad utat engedett az Amerikai Egyesült Államok legfelső bírósága a dohánygyárak elleni újabb perhullámnak, a célkeresztben a kiugró népszerűségnek örvendő light cigaretták szándékosan félrevezető hirdetései állnak.

Amint az a Pénzcentrum.hu gazdasági portál összeállításából kiderül, Amerikában 1969 óta kötelező a cigaretták csomagolásán felhívni a figyelmet az egészségügyi kockázatokra, 1992-ben pedig a legfelső bíróság úgy döntött, hogy nem lehet már olyan pert indítani, mely arra alapoz, hogy a fogyasztót nem tájékoztatták ezen kockázatokról. Egy teljes korszak zárult le ezzel, miután a dohánygyárak megfizették a 206 milliárd dollárt 46 államban.

Az USA-ban 45 millióan dohányoznak és csaknem 85 százalékuk alacsonyabb kátrány- és nikotintartalmú, light cigarettát vásárol. A fogyasztók a hetvenes években tértek át tömegesen a biztonságosabbnak hitt cigire, melyről azóta bebizonyosodott, hogy nem laboratóriumi körülmények között nagyságrendileg ugyanakkora mennyiségű káros anyagot juttat a szervezetbe, mint a hagyományos cigaretták.

A Federal Trade Commission álláspontja szerint a dohánygyártók már legalább 30 éve tudják, hogy a light termékek egyáltalán nem biztonságosabbak a hagyományos cigarettáknál, így gyakorlatilag évtizedek óta tudatosan félrevezetik az embereket. 2008 decemberében ennek az álláspontnak helyt adott a legfelsőbb bíróság, így félrevezető hirdetés miatt perelhetővé váltak a gyártók.

Kapcsolódó cikkek:
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Ételek, amelyek után nem esik jól a cigaretta
Dohányzás: 19 percenként egy halott

Top