Polcz Alaine és a rákbeteg gyerekek

Végstádiumban lévő betegeket ápoló palliatív osztályt neveztek el Polcz Alaine-ről, a magyar hospice mozgalom alapítójáról. A 2007 őszén, 85 éves korában elhunyt pszichológus lelki támaszt nyújtva nagyon sok gyereket és felnőttet kísért végig az úton súlyos betegségében az utolsó percig, hogy méltósággal búcsúzhassanak el az élettől.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet 24 ágyas palliatív osztálya vette fel Polcz Alaine nevét. Amint a Medical Online összeállításából kiderül, a 2008. október 20-án elkeresztelt részleg létrejöttében sokan  segítették az intézetet; egyikük kifejezett kérése volt, hogy a hospice állítson emléket a néhai pszichológusnak.

A Semmelweis Egyetem II. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának egykori pszichológusa, a második világháborúban súlyosan megsebesült Polcz Alaine a halálközeli élmény hatására jelentkezett az ELTE pszichológia szakára, ahol 1949-ben diplomázott. Kezdetben felnőtt betegeknek szervezett művészetterápiát, majd játékdiagnosztikával foglalkozott. 1970-től Magyarországon elsőként vizsgálta a betegek, hozzátartozóik és segítőik elmúláshoz való viszonyát.

Az intézmény betegeinek lelki rehabilitációja ma is az elismert szakember útmutatásai szerint zajlik. Ösztönzésére és segítségével vezették be a gyermekek mindennapos látogatását a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán, majd az egész országban. Ma a szülők egész nap, sőt korlátozott számban baba-mama szobákban éjszaka is a gyermekük mellett lehetnek. Polcz Alaine sokat tett a kórházi környezet gyermekbaráttá alakításáért, bevezette a gyermekek kreatív foglalkoztatását, a játékterápiát.

A daganatos leukémiás betegségben szenvedő gyermekek sokszor szimbolikus módon fordulnak a felnőttekhez halálfélelmük feloldásáért, ám csak a legritkább esetben találnak megértésre. E megfigyelésből kiindulva oktatnak a tanatológusoknak ma már különféle módszereket, melyekkel reagálni tudnak a gyermekek kapcsolatfelvételi kísérleteire. Ezek közé tartozik a Polcz Alaine által meghonosított, svájci eredetű „világjáték”, amely hétköznapi figuráival a gyermek életét, konfliktusait jeleníti meg.

A klinikán fekvőbetegként tartózkodó, rosszindulatú hematológiai és daganatos betegségben szenvedő gyermekek kezelése rendszerint több mint egy évet vesz igénybe. A kórházi ellátás alatt gondoskodni kell a szabadidő megszervezéséről, a kezeléssel járó pszichés bántalmak enyhítéséről. Polcz Alaine 1976-ban az országban elsőként alapított játszószobát, majd mamaszobát klinikai osztályon, 1980-ban Bakos-Tóth Márta pszichológussal együtt játszóházat nyitottak. E játszóházi foglalkozások célja ma is változatlan: lekötni a beteg gyerekek figyelmét, valamint fejleszteni képességeiket, csökkentve azt a hátrányt, ami a hosszadalmas kezelésből adódik. A gyermekek iskolába, közösségbe ugyanis ez alatt az idő alatt nem járhatnak, hiszen legyengült immunrendszerük miatt fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve.

A kezelés mellékhatásaként néhányan agresszívabbá válhatnak, és vannak, akik magukba zárkóznak, de játékkal előbb-utóbb sikerül őket ebből az állapotból kimozdítani. Ebben segíthet a gyöngyfűzés, nemezelés, szövés, bőrművesség, kosárfonás, textil- és üvegfestés, márványozás, fazekasság, origami. Ma már a kórtermekben is tartanak foglalkozásokat, így az is be tud kapcsolódni a programokba, akinek feküdnie kell.

„Mindemellett Polcz Alaine ötletére vezették be, hogy az orvosi szobába kerüljenek a lázlapok, ott tárgyalják meg a beteg állapotát, a terápia részleteit. Munkája túlmutatott az intézmény falain: tudta, hogy a családtagoknak is szükségük van segítségre” – idézi a Medical Online cikke dr. Schuler Dezső professzort, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika volt igazgatóját, Polcz Alaine egykori munkatársát.

Kapcsolódó cikkek:
Haldokló gyerekeket szolgálnak
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Családban is lehet magányos a beteg

Top