Poszttraumás stresszt okozhat a rák diagnózisa

Az emlőrákkal diagnosztizált betegek túlnyomó többsége esetében a diagnózis megismerése után poszttraumatikus stressz betegség tünetei jelentkeznek, és a legtöbb emlőrákos beteg esetében ezek a tünetek még 1 év elteltével is fennállnak.

A legtöbb emlőrákos nőnél a diagnózis kiderülése utáni hónapokban poszttraumatikus stressz betegség tünetei jelentkeznek, amelyek sokuknál egy évvel később is fennállnak – idézi a Medical Online a Psycho-Oncology című szaklapban megjelent tanulmányt. 166 emlőrákkal diagnosztizált nőbeteget vontak be, akikkel a következő egy év során három alkalommal végeztek a pszichológusok diagnosztikus interjút, majd az emlőrákos betegek eredményeit nem tumoros kontrollcsoporttal hasonlították össze.

Az eredmények szerint a rák diagnózisának közlése és a terápia megkezdése közötti időszakban a páciensek 82,5%-a esetében jelentkeztek a stressz betegség olyan tünetei, mint az érzelmi kiüresedés és közöny, a megnövekedett stressz-szint, a fokozott izgalmi állapot, a hirtelen dühkitörések. Habár egy év elteltével csak a betegek 2 százaléka esetében maradt fenn a teljes klinikai poszttraumás stressz szindróma diagnózisa, több mint felüknél továbbra is jelentkezett egy vagy több tünet.

A rákdiagnózis stresszbetegséget kiváltó hatását a kutatók egyéb traumák hatásához képest igen erősnek találták, és különösen az lepte meg őket, hogy a kiemelkedően magas stressz-szint ilyen sokáig fennmarad. Mint Hermelink kifejti, azok a rákbetegek, akik a diagnózis előtt már elszenvedtek egyéb traumát is – pl. súlyos baleset vagy erőszakos támadás – a rákbetegség diagnózisát sokszor valamennyi traumát kiváltó hatásnál erősebbnek értékelik.

Az emlőrák-diagnózis súlyos traumát kiváltó hatását az is alátámasztja, hogy a vizsgálatba csak olyan betegeket vontak be, akik esetében nem találtak metasztázisokat, ezért reménykedhettek abban, hogy akár véglegesen meggyógyulnak, továbbá kizárták a vizsgálatból azokat, akiknél a kórelőzményben pszichiátriai betegség szerepelt. Mint kiderült, sem a műtét típusa, sem a kemoterápiás kezelés szükségessége nincs meghatározó hatással a stressztünetek megjelenésére, egyedül a magas iskolai végzettségnek volt jelentős védő hatása. Az egyetemi diplomával rendelkezők valószínűleg nagyobb erőforrásokkal rendelkeznek, ezért ezek a betegek gyorsabban felépülnek az emlőrák-diagnózis által jelentett stresszből.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top