Próbáljuk meg elkerülni a halálos betegséget!

Dobolyi László, a betegeket itthon és immár Európában is képviselő Meggyógyulhatsz Egyesület elnöke hangsúlyozza: sokkal kevesebb ember halna meg, ha tudatosabban élnénk, s lennének átfogó szűrések. Dobolyi László túl van az 50. kemoterápiás kezelésen, maga is májáttétes vastagbélrákos beteg.

Szomorú-vidám jubileumot ültek a fővárosi Szent László Kórház onkológiai osztályán a közelmúltban, amikor Dobolyi László felvette az 50. kemoterápiás adagját. Kezelőorvosa azzal biztatta, hogy szerencséje van, mivel a jelek szerint a szervezete jól reagál a kezelésekre, ezért eddig viszonylag hatékonyan sikerült lassítani a rákos burjánzást. Mások ennyi idő – 3 év – elteltével már van, hogy sokkal rosszabb állapotba kerülnek.

A jubileum azonban mégiscsak szomorú, hiszen Dobolyi Lászlónak nincs esélye arra, hogy a daganatok teljesen felszívódjanak a szervezetéből. Az első kezelések után ugyan volt kilenc tünetmentes hónapja, ám azt követően kimutatták: a rák mégiscsak szétterjedt szervezetében, s áttétek képződtek a májában. Ennek ellenére azt mondja: nem adja fel a küzdelmet.

– A legfontosabb, hogy ne a betegségről szóljanak a mindennapok. Immár 16 éve Maglódon élünk, ugyanúgy folytatjuk a kutyatenyésztést mint 2005 előtt tettük, amikor még nem szembesültem a betegséggel. Sokat mozgom, sokat vagyok a szabad levegőn, sok időt töltök együtt a családommal, a szabadidőm jelentős részét pedig leköti az, hogy a Meggyógyulhatsz Egyesület keretében közösségbe szervezzük Magyarországon a vastagbélrákos és végbélrákos betegeket, s minél hatékonyabban érvényesítsük érdekeiket – számol be mindennapjairól Dobolyi László.

1/4 Az 50. kemoterápia
2/4 Országos hálózatot építenek
3/4 Európai fórumokon a magyar egyesület
4/4 Végzetes betegség a hallgatás miatt

Országos hálózatot építenek

A Meggyógyulhatsz Egyesület rendszeresen szervez betegtalálkozókat, egyelőre inkább a fővárosban, ám a célkitűzések szerint egy országos hálózatot építenek fel, hogy a lehető legtöbb városban az onkológiai centrumok mellett működjenek betegklubok. A szervezés legnagyobb akadálya a passzivitás: a legtöbb beteg inkább visszahúzódik, bezárkózik, s elhárítja a közösséget, a segítséget.

– Szégyenkezünk. Amíg egészségesnek hisszük magunkat, addig nem megyünk orvoshoz, mert kényes területet érint a problémánk, s azt gondoljuk, hogy majd elmúlik magától mint más bajunk. A halogatás pedig a lehető legrosszabb taktika, amit valaki választhat – fogalmaz a maglódi férfi, majd hozzáteszi: a már diagnosztizált betegek is szégyellik magukat, nagyon kevesen vannak, akik arcukat és betegségüket vállalva kiállnak a nyilvánosság elé. Pedig nincs mit szégyellni. A hallgatással, az elhallgatással csak rosszabbodik a helyzet, mert az emberekben nem tudatosodik a probléma, emiatt pedig évről-évre újabb és újabb családok ezrei szembesülnek a tragikus diagnózissal.

– Úgy viselkedünk, mintha egy autónak csak a kerekeire vagy a lámpáira kellene odafigyelni, holott a gépkocsi a kipufogórendszere nélkül nem más mint egy rakás ócskavas – hoz szemléletes példát Dobolyi László. A vastag- és végbélrákos betegek egyesülete azért harcol, hogy minél jobb színvonalú ellátást kaphassanak a betegek, ám legalább ennyire küzdenek az egészséges – legalábbis magukat annak tudó – emberekért is.

Európai fórumokon a magyar egyesület

A Meggyógyulhatsz Egyesület 2008. március óta nemcsak az országhatáron belül tevékenykedik, Europacolon Hungary néven tagja és kizárólagos magyarországi képviselője az Europacolon nevű nemzetközi szervezetnek, amely Európa számos országában bír érdekképviselettel és kapcsolatban áll az Európai Unió döntéshozó szerveivel is.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) 2006 novemberben szervezett kongresszusára meghívta az Europacolon vezetőjét Budapestre: Jola Gore-Booth – amint arról a Rákgyógyítás.hu beszámolt – előadást tartott arról a Nagy-Britanniában szervezett provokatív hangvételű kampányról, amelyben letolt nadrágú férfival és nővel illusztrált plakátokkal propagálták, hogy az emberek figyeljenek oda jobban a székletükre, az emésztési panaszaikra.

Dobolyi László az MKOT rendezvényén ismerkedett meg személyesen az Europacolon elnökével, ennek az ismeretségnek ért be 2008 márciusára a gyümölcse, amikor aláírták az európai csatlakozási megállapodást. (Képünkön Dobolyi László, Jola Gore-Booth és Oltvai Gábor egyesületi tag.)

– Az európai bélrákos szövetség révén minden új információt folyamatosan megkapunk a kezelési lehetőségekről, a civil szervezetek társadalmi és politikai kampányairól, az uniós pályázati lehetőségekről és aktualitásokról. Ezzel párhuzamosan mi is közvetlenül hírt adhatunk kontinens szerte arról, miként alakul Magyarországon a vastagbélrákos és végbélrákos betegek helyzete – ecseteli Dobolyi László a tagság előnyeit és várható hozadékait.

Végzetes betegség a hallgatás miatt

– Becslésem szerint az egészségbiztosítási pénztár az elmúlt három évben több tízmillió forintot költött a gyógyszerekre, amelyek révén én ma ilyen állapotban lehetek. Ennek a pénznek a jelentős része megspórolható lett volna azzal, ha akkor felfedezik a betegségemet, amikor azt még meg tudták volna gyógyítani az orvosok. Mellesleg pedig: akkor ma valószínűleg nem egy áttétes rákkal küzdő ember ülne itt – fogalmaz Dobolyi László, ezzel indokolva azt, miért küzdenek a szűrővizsgálatok meghonosításáért és az emberek felvilágosításáért.

– Ma már tudom, hogy milyen figyelmeztető tüneteknek kellett volna nagyobb jelentőséget tulajdonítanom. Nem gondoltam, hogy komoly baj húzódhat meg a székelési szokások megváltozása, az időnkénti székletzavarok mögött, pedig ha ismerem a kockázatokat, ha lett volna alkalmam szűrésre menni, talán én is hamarabb kivizsgáltattam volna magam. Most nem maradt más, mint azért küzdeni, hogy mások ne járjanak úgy ahogyan mi, már előrehaladott stádiumban járó rákos betegek.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélszűrés
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Több időt kellene a wc-n tölteni
Csökkenthető a vastagbélrák kockázata
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Európai küzdelem a vastagbélrák és végbélrák ellen
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Meggyógyulhatsz Egyesület: országos összefogás a vastagbélrák ellen

Top