Prosztatarák: a nőknek is figyelniük kell!

Fotó: Oszlányi Gyöngyvér / Magyarnemzet.hu

Mit keres egy női futógálán egy csapat, amelyik a prosztatarák megelőzésére, szűrésére, a férfiak egészségére hívja fel a figyelmet? A válasz egyszerű: a férfiak egészsége sokszor a nőkön múlik.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika orvosai rendszeresen példát mutatnak: nemcsak daganatos betegeiknek tanácsolják az életkilátásokat és az életminőséget érdemben javítani képes mozgást, hanem maguk is közösen sportolnak. 2022-ben többedik alkalommal futották körbe a Balatont április végén, május végén pedig a gyereknapon álltak rajthoz egy női futógálán egy újságírókkal közös csapatban.

Prof. Dr. Nyirády Péter klinikaigazgató a verseny után elmondta: az urológiai betegségek megelőzésére, azon belül is a daganatos betegségek megelőzésére szeretnénk felhívni a figyelmet, vagyis az apák és férjek életminőségére.

„Az első és legfontosabb, hogy egészségesen éljünk, mert ebben az esetben kisebb a valószínűsége a rákos megbetegedéseknek. A másodlagos megelőzés az, hogyha már valaki megbetegedett, minél kevésbé legyen súlyos a betegsége, a harmadlagos megelőzés pedig, hogy meggátoljuk a kiújulását a betegségnek” – fogalmazott.

– Ha a saját szakmánkra, az urológiai megbetegedésekre, azon belül is a prosztatarákra gondolunk, akkor tudható, hogyha valaki rendszeresen mozog, egészségesen táplálkozik és a testsúlya is közel van az optimálishoz, a daganat, a prosztatarák kiújulásának a veszélye kisebb. Sőt, azt is tudjuk, hogyha már kialakult, jobb prognózisú lesz, tehát jobb az életkilátása annak, aki rendszeresen mozog. Ha valaki rendszeresen sportol, annak sokkal jobban hat mind a sebészi, mind a radioterápiás, mind a gyógyszeres kezelés – emelte ki a professzor. Megemlítette: ennek elérése a célja a 10 Ezer Lépés Programnak is.

A programról készült teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható.
Fotó: Oszlányi Gyöngyvér / Magyarnemzet.hu

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top