Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot

A Klinikai Rákkutatás című lapban megjelent tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik 25 és 40 éves koruk között gyorsan híznak, vagy 40 évesen, illetve a prosztatarák diagnosztizálásakor elhízottak, nagyobb az esélye a rák kiújulásának.

A Webbeteg által közzétett kutatási beszámoló szerint a vizsgálatban 526 olyan férfi vett részt, aki a betegség diagnosztizálása után műtéten esett át. A betegek megadták 25 és 40 éves korukbeli súlyukat, illetve azt a testsúlyt, amit a betegség felfedezésekor mértek.

Ezt követően átlagosan 54 hónapig követték nyomon az életüket. Ezalatt az időszak alatt a férfiak 18 százalékának volt magas PSA (prosztata antigén) szintje, ami a prosztatarák kialakulását vagy meglétét jelezheti. A tudósok úgy találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik felnőttkorban gyorsan híztak, megduplázódott a magas PSA szint kockázata.

Gyors hízásnak a havi másfél kilogrammos súlygyarapodást nevezték. A betegségből felgyógyultak között azoknál, akik 25 éves koruk után gyors hízásnak indultak, hamarabb volt visszaesés tapasztalható. A prosztatarák visszatérésének kockázata megduplázódott azoknál, akik 40 évesen, illetve a betegség diagnosztizálásakor elhízottak voltak.

Noha a pontos összefüggés az elhízás és a prosztatarák között még nem teljesen ismert, a kutatók úgy vélik, hogy a háttérben a megnövekedett testtömeg miatt bekövetkező hormonális változások húzódhatnak meg.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Prosztatabajok
Prosztataszűrés
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”

Olvasóink kérdései a prosztatarákról:
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top