Prosztatarák és vizelettartási zavarok: hogyan enyhíthetők a problémák?

Sok férfi él enyhébb vagy súlyosabb fokú vizelettartási zavarokkal (inkontinencia) a prosztataráktól függetlenül is, ám a rosszindulatú betegség, illetve annak kezelése rövidebb-hosszabb időre szinte mindenkinél okoz panaszokat.

Mivel a prosztata a húgycső körül helyezkedik el, ezért amikor a prosztatát műtétileg eltávolítják, akkor a húgycsövet is elmetszik, majd a prosztata kivétele után a húgyhólyag és a húgycsőcsonk kapcsolódását helyreállítják. Ráadásul a prosztata körül lévő izmok és idegek is sérülhetnek az operáció során. Ezt igyekeznek elkerülni a sebészek, de vannak olyan esetek, amikor a prosztata, illetve a tumor elhelyezkedése miatt ez nem lehetséges. Az operáció módszerétől (nyílt vagy laparoszkópos, idegeket eltávolító vagy azokat megóvó) függetlenül a műtét után mindenkinél felléphet legalább átmenetileg a probléma. Idővel azután enyhülhetnek a vizelettartási problémák, ezt segíti a rehabilitáció.
Sugárkezelés esetén kisebb a kockázata az inkontinenciának, de besugárzás is kiválthat a vizelést érintő mellékhatásokat. A húgyhólyag irritációja kellemetlen húgyúti tüneteket okozhat, kialakulhat gyulladás, duzzanat, ennek a következménye lehet gyakori, sürgető vizelési inger és égető érzés is.

Vannak férfiak, akiknél egyáltalán nem vagy csak enyhe formában jelentkeznek tünetek, másoknál a panaszok a sugárkezelések befejezését követően ugyan még egy ideig akár fokozódhatnak is, később viszont elmúlnak. A betegek egy részénél maradnak fenn a sugárkezelés miatt hosszabb távú – fél-egy éven túli – panaszok is, sőt vannak problémák, amelyek ekkor erősödnek fel.

Az inkontinencia enyhítésének egyik pillére a gyógyszeres kezelés. Többféle gyógyszer rendelkezésre áll, amelyekkel célzottan befolyásolni tudják a húgyhólyag izomzatának működését. Az esetek egy részében sugárkezelést követően is szükség lehet a prosztata megnagyobbodása ellen ható gyógyszerekre, ezek is enyhülést hozhatnak. Olykor az egyébként depresszió ellen ható gyógyszerek is segíthetnek, mert azok is kihatással lehetnek a hólyag izomműködésére. Ha a vizelettartási gondok hátterében húgyúti fertőzés is meghúzódik, antibiotikumra is szükség lehet.

Sebészi beavatkozás is indokolt lehet. Sugárkezelés után is szükség lehet a prosztata-megnagyobbodás sebészi kezelésére: egy egyszerű műtéttel meg tudják oldani, ha a műtét vagy sugárterápia után húgycsőszűkület okozza a problémát. Speciális inkontinencia műtétek is szóba jöhetnek, amikor tartószalagot vagy mesterséges záróizmot ültetnek be. Utóbbi lényege, hogy a húgycső köré kerül egy folyadékkal feltölthető mandzsetta, a herezacskóba pedig egy kis méretű, szemmel kívülről nem látható ballon. A beteg a ballon megnyomásával vagy a szelep kiengedésével tudja szabályozni, hogy a húgycső elszorított állapotban legyen vagy szabadon átengedje a vizeletet. Felmerülhet olyan idegsebészeti beavatkozás, amikor elektródákkal igyekeznek stimulálni a megfelelő idegeket, illetve a húgycsövön keresztül közvetlenül a hólyagfalba is tudnak fecskendezni olyan hatóanyagot, amely átmenetileg megszünteti a húgyhólyag túlműködését.

Ha nem sikerül uralni a vizelettartási gondokat vagy olyan megoldást találni, amit a beteg elfogadhatónak tart, gyógyászati segédeszközök segíthetnek a mindennapokban. Receptre felírhatók inkontinencia betétek és pelenkák, amelyek a vizelet felszívásán túl a szagokat is magukban tartják. Alkalmi megoldást adhat a húgycsövet dugóként lezáró húgycsőtampon használata, hosszú távon pedig vizeletkondom is megoldás lehet. Ugyan hozzászokást igényel, de a vizeletkondom által visszanyerheti a beteg az otthonról való kimozdulás szabadságát. A vizeletkondomot a péniszre kell felhúzni, egy bőrbarát ragasztóréteg gondoskodik az eszköz rögzítéséről. A kondomból egy csövön keresztül a combra vagy a lábszárra erősített szagzáró, vizeletgyűjtő tasakba kerül az elszivárgó folyadék, a tasakot a beteg rendszeresen kiüríti.

Életmódbeli kérdés, hogy kerülni kell a dohányzást, mert a cigaretta méreganyagai irritálják a húgyhólyagot is, továbbá hólyagstimuláló hatása van a koffeinnek, az alkoholnak, a csípős, ecetes, savas, citromos ételeknek, italoknak is.

További információk a betegségről: 50 kérdés – 50 válasz a prosztatarákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top