Prosztatarák: néhány perces szűrővizsgálat is életet menthet

A prosztatarák korai felismerésének fontosságát hangsúlyozva novemberben két szombati napon is ingyenes, de regisztrációhoz kötött prosztataszűrő vizsgálatot szervez a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikája 45 év feletti férfiak részére.

A prosztatarák a férfiak második leggyakoribb rosszindulatú daganata, évente 4 ezer új beteget diagnosztizálnak Magyarországon és csaknem 1500-an halnak meg emiatt minden évben – mondja Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója. A szakember hangsúlyozza: az idejében felismert daganat gyógyítható.

Elsősorban az 50 év feletti korosztály érintett, nekik érdemes évente eljárni szűrésre, de ha a családban másnál is előfordult ez a betegség, már 40 éves kor körül célszerű elvégeztetni a vizsgálatot, amely mindössze néhány percet vesz igénybe. Vérvétel segítségével megállapítják a PSA, azaz a prosztataspecifikus antigén szintjét, amelyből lehet következtetni a betegség jelenlétére. Ezt egészíti ki a tapintásos vizsgálat.

A klinikaigazgató szerint azért is nagyon fontos az évenkénti szűrés, mert ha idejében kiderül, hogy baj van, műtéti úton, esetleg sugárkezeléssel jól kezelhető a betegség, amely egyébként lassan alakul ki, és sokáig tünetmentes marad. A gyakori és fájdalmas ürítés, véres vizelet és fájdalom általában már csak akkor jelentkezik, ha előrehaladott állapotban van a daganat, esetleg már áttét is kialakult. Dr. Nyirády Péter szerint kisebb eséllyel alakul ki a betegség azoknál, akik rendszeres szexuális életet élnek, sportolnak, odafigyelnek az étkezésükre, és akiknél nincs családi halmozódás.

A novemberi prosztatarák szűrési akcióra regisztráló férfiak egy vérvételből álló PSA-vizsgálaton, és szükség esetén tapintásos vizsgálaton vesznek részt. Mindez csupán néhány percet vesz igénybe, nem kell éhgyomorral érkezni, a vizsgálatra TAJ kártyát, személyigazolványt és lakcímkártyát kell vinni. Az eredményeket azonnal megkapják a résztvevők.

A szűrővizsgálati program helyszíne és időpontjai:
Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika; 1082, Budapest, Üllői út 78/B.
2017. november 4. és 25. (szombat), 9-13 óra

Regisztrálni az alábbi linken lehet: http://semmelweis.hu/urologia/szurovizsgalat/

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top