Prosztatarákkal szembesült nagypapák üzentek apák napjára

Prosztatarákból meggyógyult, illetve ma is a betegséggel élő férfiak üzentek apák napjára: saját példájuk nyomán biztatják az apákat és nagypapákat, hogy vegyenek részt időben szűrővizsgálaton. A prosztatarákos betegtársaknak pedig arról beszélnek, mi mindent tehet maga a beteg a javulás érdekében. Minden évben közel 5 ezer férfival közlik a prosztatarák diagnózist idehaza. Június harmadik vasárnapja apák napja. Vigyázzunk rájuk!

„Amióta megszülettek az unokáim, már nem vagyok szegény ember.” „Kiegészítik az életünket: nem üres már a családi asztal vasárnaponként, mióta gyerekek ülik körbe.” „Rajongok az unokánkért, pedig már 30 éves!” Ekként mesélnek azok a nagypapák az unokáikról, akik kamera elé álltak. Tették ezt azért, hogy saját történetük nyomán az apákat és a nagyapákat arra biztassák: menjenek el időben a szűrővizsgálatokra, hogy sokáig a családjuk körében élhessenek.

A tanulságos kisfilmekből kiderül mennyire fontos, hogy a férfiak akkor is vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, ha semmilyen panaszuk nincs, hiszen a prosztatarák jelen lehet úgy is, hogy nem okoz tüneteket. A kisfilmek szereplői ezt pontosan tudják, mert mindannyian szembesültek a betegséggel. Van közöttük, akit megműtöttek, van aki a sugárkezelést választotta és olyan nagypapa is, aki betegsége 12 évvel ezelőtti felfedezése óta operáción és besugárzáson is keresztülment, majd gyógyszerekkel sikerült állapotát stabilizálni. Bár különböző személyiségek, abban mindannyian hasonlóak: remek formában vannak, sokat mozognak, amivel önmaguk is hozzájárulnak az életkilátásaik javulásához. Élettel teli nyilatkozataik reményt és példát adhatnak minden daganatos beteg és hozzátartozó számára, hogy egy kétségbeesést okozó diagnózis után is talpra lehet állni.

A kisfilmek a prosztatarákos férfiak egészségtudatosságát segítő 10 Ezer Lépés Program keretében készültek. A betegek mellett megszólalnak kezelőorvosaik is, akik áttekintést adnak arról, mit tehetnek ma az orvosok és mit tehetnek a daganatos férfiak a gyógyulásért, az állapotuk javulásáért, a mellékhatások csökkentéséért. A 10 Ezer Lépés Program a Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület együttműködésével, az egyik gyógyszercég támogatásával 2017-ben elindított kezdeményezés. Célja a prosztatarákos férfiakban annak tudatosítása, hogy a betegek önmaguk is sokat tehetnek az életkilátásaik javításáért az egészséges életmóddal, a rendszeresen mozgással, és azzal, hogy az orvosukkal együttműködve aktív részesei a gyógyítás folyamatának.

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint idehaza minden évben majdnem 5 ezer férfival közlik a prosztatarák diagnózisát. A betegek többsége 60 év feletti, de már 50 év felett gyakoribb az előfordulás, sőt, ennél fiatalabb korban is megjelenhet a betegség. Amint a filmekben a szakorvosok arra felhívják a figyelmet, általánosságban 50 év felett – családi előfordulás esetén 40-45 éves kortól – javasolják az évente történő urológiai kontrollvizsgálatot, amely egy néhány másodperces fizikális vizsgálatból, valamint egy vérvételből, annak nyomán a PSA tumormarker értékének meghatározásából áll.

A kisfilmek IDE KATTINTVA nézhetők meg.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top