Rák és koronavírus: két tűz között a daganatos betegek

A fertőzések és a daganatos betegségek számos összefüggésére világít rá a Rákgyógyítás Magazin 2020. tavaszi lapszáma. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szakmai partnerségével megjelenő ingyenes országos lap az onkológiákon és a betegszervezeteknél érhető el vagy postán rendelhető meg.

Egyik oldalról a daganatos betegeknél a rák egy már biztosan meglévő, az életet veszélyeztetni képes kockázat, másik oldalról a koronavírus nagyobb rizikót jelent a rákkal és más társbetegségekkel is küzdő betegek számára, ráadásul egy szövődményekkel járó vírusfertőzés a daganatellenes kezeléseket is akadályozhatja. Ebben a helyzetben a rákbetegek egy része két tűz között érzi magát – olvasható a Rákgyógyítás Magazinban, amely számos praktikus információt oszt meg olvasóival a fertőzésekről.

A legfontosabb: a daganatellenes terápiák még járványhelyzetben is sürgősségi ellátásnak számítanak, félelemből nem szabad megszakítani a kezeléseket. Minden egyes betegnél személyre szabva kell értékelni egy kontrollvizsgálat vagy kezelés elhalasztásának kockázatát, az orvos-beteg találkozások ritkításának lehetőségét. A lap elmagyarázza, miért fontosak a műtét előtti és műtét utáni onkológiai kezelések, illetve a műthetetlen betegek terápiái.

B. Papp László

B. Papp László

Amint B. Papp László főszerkesztő taglalja, a lap részletesen kitér a daganatos betegeknek javasolt járványvédelmi óvintézkedésekre, majd ismeretterjesztő cikkekben magyarázzák el a kórokozók miatti kockázatokat. Kiemelten foglalkoznak a daganatellenes kezelések miatti fertőzéskockázattal, a fehérvérsejtszám kóros csökkenéséből eredő neutropéniával, annak felismerésével, kezelési lehetőségeivel. Összeállítást közölnek azokról a bakteriális és vírusfertőzésekről is, amelyek hosszabb távon növelik például a gyomorrák, a méhnyakrák, a májrák kockázatát, írnak a szervezetben hosszú időn át fennálló krónikus gyulladások rákkeltő szerepéről is.

Ma még nehezebb daganatos betegnek lenni, mint máskor, a rákkal gyakran együtt járó szorongás a koronavírus-járvány miatt most tovább fokozódhat. „Ne essen pánikba!” – szól az egyik legfontosabb intelem, amely nyomán a lap csokorba szed számos odahaza is megvalósítható feszültségcsökkentő pszichológiai módszert.

A magazin a magyar nyelven most megjelent „Hallgass a szívemre” életrajzi kötet nyomán riportot közöl Marie Fredrikssonról, a Roxette zenekar nemrég elhunyt énekesnőjéről is, akinek az agydaganat diagnózisakor reálisan egy-két éves túlélést jósoltak, ám végül 17 évet kapott az élettől, felnevelhette gyerekeit, „rehabilitációként” pedig koncertek százain énekelt és körbeturnézta a világot.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által 2008 óta kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Felbélyegzett, közepes méterű postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen megrendelhető. A lap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT). A negyedévenként megjelenő újság lapszámainak jegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu oldalon, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztató információk.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top