Rák és koronavírus: nem törvényszerű a szorongás

A rák diagnózisa és kezelése önmagában is jelentős szorongást válthat ki, ezt tetézi immár több mint egy éve a járványhelyzet. Mégsem törvényszerű, hogy egy rákbeteg napjai szorongásban, depresszióban teljenek, tenni kell és lehet ez ellen – emeli ki a Rákgyógyítás Magazin legújabb lapszáma. Az ingyenes országos lap foglalkozik a rákbetegek védőoltásával, a végstádiumba kerülő betegek hospice gondozásával, áttétes rákból meggyógyult férfiak történetein keresztül pedig igyekszik kapaszkodót nyújtani a ma betegeinek.

Milyen ütemezésben optimális védőoltást adni a daganatellenes kezelés alatt álló betegeknek? Mire kell egy esetleges majdani, következő oltási körben is odafigyelni? Miért kiemelten fontos a kétdózisú oltások második adagja a daganattal, főként a hematológiai betegséggel kezelt betegek számára? A Rákgyógyítás Magazin ismerteti a Daganatos Betegek Európai Koalíciója által közzétett útmutató legfontosabb megállapításait.

A szorongás, a halálfélelem nagyon sok energiát elszívhat a daganatos betegektől, ám ebbe nem szabad beletörődni, mert ennek nem muszáj így lennie. Az újság részletesen ír azokról a rövid távú gyógyszeres és hosszú távú eredményt elérni képes pszichológiai módszerekről, amelyekről érdemes tudniuk betegeknek és hozzátartozóknak egyaránt. Tabuk nélkül foglalkozik a lap a végstádiumba kerülő betegek hospice ellátásával: mi segíthet, mi adhat kapaszkodót betegnek és családtagoknak akkor, amikor az élet visszafordíthatatlanul a végéhez közeledik?

Hogyan lehet talpra állni, ha valakinél fiatalon rákot diagnosztizálnak, és hogyan lehet újrakezdeni a küzdelmet, ha a meggyógyítottnak hitt rák mégis kiújul és áttéteket ad? A magazin két reményt adó riportot is közöl: az egyikben egy kiújult hererákkal megküzdött férfi, a másikban egy áttétes húgyhólyagrákját legyőző és külső vizeletgyűjtő tartállyal is teljes életet élő egykori beteg avatja be az olvasókat abba, hogyan sikerült vertnek tűnő helyzetből is fordítaniuk meccsük kimenetelén.

A 15 ezer példányban kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiákra. Az újságot a betegszervezeteken keresztül, valamint egyedileg megrendelve is megkaphatják a betegek és a hozzátartozók. A lap ingyenességét és a hirdetésektől mentes, szakmailag független betegtájékoztatást a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a kiadó Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány biztosítja. A negyedévenként megjelenő újság lapszámainak jegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu oldalon, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

A 2021. tavaszi lapszám nyomdaköltségét a Nemzeti Együttműködési Alap civil pályázata támogatja.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top