Rák és szexuális élet férfiaknál

Egyes rákbetegségek terápiája negatív hatással lehet a szexuális életre, mivel a kezelések számos olyan melléktünetet okozhatnak, amelyek megnehezítik a szexuális együttlétet is. Ez azonban nem jelenti azt minden esetben, hogy a rák orvosi kezelését követően biztosan nem lehet egészséges szexuális életet élni.

Azoknál a férfiaknál, akiknek a medencéjében van daganat, nagyobb valószínűséggel fordul elő szexuális nehézség a kezelés után, mint az egyéb rákos betegségben szenvedő férfiaknál – derül ki a Webbeteg összeállításából. A szexuális mellékhatások a húgyhólyagrák, a vastagbélrák és végbélrák és a prosztatarák kezelését követően a legáltalánosabbak. Idősebb embereknél jellemzőbbek a kezelés utáni szexuális nehézségek, mivel az ők nemi élete rendszerint egyébként is nehézkesebb. Így a rákbetegség kezelésen túleső idős embereknél jelentkező szexuális zavarok inkább a korhoz kapcsolhatók, nem a kezeléshez.

A rákkezelés után számos szexuális mellékhatás jelentkezhet, beleértve a merevedési zavart, magömlés nélküli orgazmust (száraz orgazmus), kevésbé kielégítő orgazmust, a libidó és az energia hiányát, a szex közbeni fájdalmat. Nem minden férfi tapasztal ugyanakkor szexuális mellékhatásokat, akinek medence daganata van. Az orvos felvilágosítást adhat a speciális kezelések során felmerülő kockázatokról.

Már a kezelés előtt is jelentkezhetnek szexuális zavarok, illetve előfordulhatnak akkor is, ha a férfit nem medencedaganattal kezelik. Számolni kell a műtéti beavatkozás, a sugárkezelés, a hormonkezelés és a kemoterápia mellékhatásaival a nemi életben, de libidóhiányt okozhat például a kimerültség, a fájdalom, a kezelés miatt érzett aggodalom és a rákos megbetegedés miatti depresszió is.

Műtéti beavatkozás

A medencében lévő idegek szabályozzák a pénisz irányába történő véráramlást. Ha a medencében daganat alakul ki, akkor azt szükséges eltávolítani. A sebésznek nagyon óvatosan kell műtenie, nehogy megsértse az idegeket. Az idegek sérülése merevedési zavarokat idézhet elő. A következő sebészeti beavatkozások okozhatnak merevedési zavarokat:

Vastagbél- és végbél műtét: a vastag- és végbélrák esetén abdominoperinealis kiirtást szükséges alkalmazni a daganat eltávolítására.

Húgyhólyag műtét: a radikális kismedencei urológia műtétnek nevezett eljárás során eltávolíthatják a húgyhólyagot, a prosztatát vagy a húgycső felső részét.

Prosztata műtét: prosztatarák esetén radikális prosztataeltávolítást alkalmaznak.

Pénisz műtét: a pénisz vagy egy részének eltávolítása lehetőséget jelent a péniszdaganatban szenvedő férfiak számára. Ha a daganat csak részleges, még lehet a férfinak erekciója.

Az újabb idegkímélő operációk kisebb valószínűséggel okoznak merevedési zavart, azonban az ilyen típusú műtétek alkalmazásának lehetősége a daganat méretétől és elhelyezkedésétől függ. Vannak olyan daganatok, melyek esetében nem lehet elkerülni az idegsérülést, ha a cél, hogy a beavatkozás során eltávolítsák a teljes daganatot. Azok a férfiak, akiket idegkímélő prosztataeltávolítással kezelnek, csak átmeneti merevedési zavarokat tapasztalnak, a többi férfi esetében pedig – akiket nem idegkímélő beavatkozással operáltak – a mellékhatások állandósulására kell számítani.

Az operáció során károsult idegek száraz, azaz magömlés nélküli orgazmust is okozhatnak. A sperma ekkor nem hagyja el a heréket, vagy a húgyhólyagba áramlik (hólyag felé történő ejakuláció). Vannak olyan férfiak, akik nem éreznek változást a magömlés nélküli orgazmus során, és a partnerük sem foglalkozik a különbséggel. Más férfiak azonban kevésbé érzik kellemesnek ezt a fajta orgazmust, mint a műtét előttit.

Sugárkezelés és szexuális zavarok

A sugárkezelés is okozhat merevedési zavarokat, bár az még pontosan nem tisztázott, hogy miért. Valószínűleg azért, mert a sugárzás károsítja a medencében lévő idegeket, gátolja a pénisz irányába történő véráramlást, vagy csökkenti a test tesztoszteron szintjét. A sugárkezelés mellékhatásai nem azonnal, hanem a kezelést követően körülbelül fél vagy egy évvel jelentkeznek.

A sugárkezelés mellékhatásai a sugárzás erősségétől és a kezelt felület nagyságától függenek – minél erősebb a sugárzás, és minél nagyobb felületen történik, annál valószínűbb a szexuális mellékhatások megjelenése. A dohányzó férfiak esetében, illetve azoknál, akiknél jellemző a szívbetegség, a magas vérnyomás és a cukorbetegség, nagyobb a sugárkezelést követő merevedési zavarok előfordulásának valószínűsége, mivel ezek a tényezők önmagukban is kockázatot hordoznak e téren.

A sugárkezelés csökkentheti a spermiumok mennyiségét és minőségét, ezért fiatalabb korban, esetleges gyermekvállalási szándék esetében érdemes spermabankba elhelyezni spermiumot, amit később fel lehet használni. A kezelést követően fájdalom jelentkezhet ejakuláció során, azonban ez néhány héten belül elmúlik.

Hormonkezelés

Az áttétes prosztatadaganat a test tesztoszteron szintjének csökkentésével kezelhető, ami vagy a herék eltávolításával vagy gyógyszeres kezeléssel történik. A tesztoszteron szint csökkentése megállíthatja a daganat továbbterjedését. Azon férfiak esetében, akiknek nagyobb méretű a daganat a prosztatájában, hormonkezelést alkalmazhatnak, hogy csökkentsék a prosztata méretét az operáció előtt – az eltávolítása így egyszerűbbé válik.

A hormonterápia leggyakrabban libidóhiányt okozhat, azonban a tünet nem jelentkezik mindenkinél. Néhány férfi úgy érzi, vágyik a szexre, azonban képtelen merevedést vagy orgazmust elérni. A hormonkezelés fiatalabb férfiak esetében kevesebb mellékhatást válthat ki. Hormonkezelést követően is előfordulhat, hogy kevesebb lesz a kilövellt sperma mennyisége.

Kemoterápia

A kemoterápiás kezelést követően a férfiak libidóhiányt és merevedési zavarokat tapasztalhatnak, de ez természetesen függ az alkalmazott gyógyszertől is. Néhány kemoterápiás készítmény csökkentheti a test tesztoszteron szintjét. Néhány héttel a kezelés után ugyanakkor rendszerint megszűnnek a szexuális mellékhatások.

Visszanyerni a szexuális életet

A rák kezelése során jelentkező szexuális mellékhatások némelyike néhány héten belül elmúlik. Vannak azonban olyan mellékhatások is, amelyek egy-két évig, vagy akár élethosszig tarthatnak. Tudjon meg minél többet arról, hogy mi áll a szexuális zavarok mögött, s amennyiben nem biológiai okai (műtét, idegkárosodás, stb.) vannak a gondoknak, próbáljon aktívan tenni ellenük.

Beszéljen a partnerével! Tudassa partnerével, hogy mi lenne a legjobb az Ön számára! Legyen őszinte az érzelmeivel és a vágyaival kapcsolatban! Ha nem beszél arról, hogy mit érez, a partnere úgy érezheti, elutasítja. Társa jó ötleteket adhat, hogy szexuális élete újra fokozódjon. Kísérletezzenek! Bizonyos helyzetek újra fokozhatják a szexuális vágyat és a merevedést.

Beszéljen az orvosával! Az orvosa információt nyújthat arról, mi okozza a szexuális zavart, és megbeszélheti vele a kezelési lehetőségeket is. Az a legjobb, ha egy specialistával beszél, például egy urológussal, vagy egy szexterapeutával. Néhány férfi hamar visszanyeri normális szexuális életét. A gyógyszerek és az egyéb kezelési lehetőségek egyes férfiaknál működnek, másoknál viszont nem. Bizonyos esetekben akár egy-két évig is elhúzódhat, mire a medence véredényeinek idegei regenerálódnak. Ne kísérletezzen libidónövelő gyógyszerekkel önmaga, mert a gyógyszerek egymásra hatása veszélyes is lehet. Tárja fel kezelőorvosa előtt a problémákat!

Beszéljen más daganatos emberekkel! A csoportterápia sokat segíthet, ha azonban nem mer szemtől szemben beszélni a problémáiról, az online társalgás is jó módszere lehet a tapasztalatcserének.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárterápia a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Meg lehet tanulni együtt élni a rákkal?

Top