Rákbeteg sorstársak: tánc az életért

Testileg felfrissülve, lelkileg feltöltődve térnek haza hétről-hétre az Újjászületés Rehabilitációs Táncklub táncosai a próbákról. A klubot rákbetegek alapították, fiatalabb és idősebb asszonyok, köztük gyógyultak és most is aktívan küzdők. Mindenkit hívnak és bárkit barátsággal fogadnak maguk közé, a tánctudás sem feltétel, hiszen nem zsűrinek táncolnak, hanem az életért.

Amint arról a RáksejtStop.hu beszámol, a táncklubot 2010 tavaszán hívták életre a rákból meggyógyult betegek, ám a kis csoport kemény magjának olyan tagja is van, aki jelenleg is kemoterápiára jár, s küzd a betegség ellen – mondta el Legéndi Veronika, a táncklub vezetője. Hetente egyszer találkoznak Budapesten egy Bajcsy-Zsilinszky utcai táncteremben, hogy a zene és a közös mozgás segítségével másfél órára kizárják a külvilágot, testileg és lelkileg feltöltődjenek. Nincs előre meghatározott programterv, hastánc, latin ritmusok vagy épp keringő, azt táncolják, amihez épp kedvük van. Mindez egyben feszültségcsökkentés és örömszerzés, valamint rehabilitáció, a klubot egy gyógytornász is segíti.

„Nem vagyunk orvosok, nővérek vagy pszichológusok; szakmai tanáccsal nem szolgálhatunk, de vagyunk jóérzésű háziasszonyok, üzletasszonyok, pedagógusok, édesanyák, akik sikerélményre éhesen nem mindennapi sorsukat erénnyé kovácsolták. Célunk, hogy megőrizzük testi-lelki egészségünket és megerősödve, segítő kezet nyújtsunk azoknak, akik próbálkoznak túlélni a betegségüket” – áll a klub alapító hitvallásában.

Az Újjászületés Klub tagjai közben folyamatosan keresik azokat a rákbetegeknek szervezett rendezvényeket, amelyeken felléphetnek, s ahol örömöt és reményt adhatnak a daganatos betegséggel küzdő sorstársaknak – ezt tették például 2010 novemberében is, amikor a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság betegnapján több száz daganatos beteg örömére léptek színpadra. Azt szeretnék elérni, hogy az országban minél több helyen alakuljon olyan táncklub, amely összekovácsoló közösségként nyújt támaszt a rákkal szembeni harcban.

A klub honlapja az interneten az ujjaszuletes.eu címen érhető el, a klubvezető pedig a (06-70) 360-1805-ös telefonszámon várja a jelentkezőket.

Kapcsolódó cikkek:
Sorstársközösségek: osztoznak bajban és örömben
Civilek: sorstárskapcsolatok és érdekképviselet
A betegséggel lélekben is meg kell küzdeni

Top