Rákbetegség: nincs miért szégyenkezni

A rákbetegeknek nem szabad szégyenkezniük és bezárkózniuk: ők a leghitelesebbek, akik óvatosságra inthetnek másokat és erőt adhatnak egymásnak a gyógyulásért való küzdelemben. A Meggyógyulhatsz Egyesület országszerte a vastag- és végbélrákkal küzdőket hívja fel az összefogásra.

Az országos orvos-beteg találkozó résztvevői annak hírnökei, hogy a rákbetegséggel szemben harcolni kell, s van esély a gyógyulásra – hangzott el azon a budapesti találkozón, ahová mintegy háromszáz rákbeteg érkezett vidéki településekről és a fővárosból.

Az előadók közül többen hangsúlyozták: az egyes tumoros betegségben szenvedőknek össze kell fogniuk, mert közös erővel nagyobb eséllyel hívhatják fel a többségi társadalom figyelmét a problémákra, a betegség elkerülhetőségére és a gyógyulási esélyekre, másrészt egymásnak is támaszt nyújthatnak a nehéz időszakok átvészelésében.

A találkozón mutatkozott be a Meggyógyulhatsz Egyesület, amely a vastag- és végbélrákos betegek élhetőbb életéért próbál tenni.

Dobolyi László, az egyesület elnöke (képünkön) – aki maga is küzd a betegséggel – elmondta: többes célt tűztek ki maguk elé. Egyrészt aktív szerepet vállalnak az érdekérvényesítésben és ismeretterjesztésben, hogy a betegek ismerjék meg lehetőségeiket, s követeljék ki maguk számára azokat a gyógymódokat, amelyek ma rendelkezésre állnak. Másrészt saját példájuk és tapasztalataik megosztásával szeretnének közreműködni abban, hogy az egészségesek – illetve a magukat annak gondolók – minél inkább figyeljenek oda azokra a figyelmeztető jelekre, amelyek előjelzői lehetnek valamely súlyos betegségnek, s ne halogassák az orvoshoz fordulást.

– Azt szeretnénk, hogy minél kevesebben járjanak úgy, ahogy mi jártunk: sokan elkerülhetnék a megbetegedést vagy ha ez már nem lehetséges, korábban orvoshoz kerülhetnének. A vastag- és végbélrákok ma a második leggyakoribb halálokot jelentik a daganatos betegségek között, a kór évente mintegy ötezer halálos áldozatot szed – fogalmazott Dobolyi László, majd úgy folytatta: az egyesület neve azért feltételes módban fogalmazódott, mert az esélyek nagymértékben függnek az emberek betegséghez való hozzáállásától. Azok a betegek, akik beletörődnek, s feladják a küzdelmet, kisebb esélyt adnak maguk számára a meggyógyulásra.

Az egyesület elnöke kitért rá: terveik között szerepel támaszadó, önsegítő csoportok szervezése a fővárosban és a vidéki településeken, valamint a munkaügyi központokkal együttműködve szeretnék elősegíteni a megváltozott munkaképességű sorstársaik álláshoz jutását is.

Az egyesület saját honlapja a www.meggyogyulhatsz.hu címen érhető el.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélszűrés
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastag- és végbélrák

Top