Rákellenes Világnap: a méltányos ellátásért lépnek fel világszerte

A Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) immár 24 éve tartják minden év február 4-én. A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) központi kampánytémája az esélyegyenlőség a daganatos betegek ellátásában, mottója: „Méltányos ellátást mindenkinek!”

A Nemzetközi Rákellenes Unió magyar tagszervezete, a Magyar Rákellenes Liga a 2024-es Rákellenes Világnaphoz kapcsolódó felhívásában a ráktúlélőkre irányítja a figyelmet. Az egészséges életmód és a rendszeres szűrővizsgálatokon történő megjelenés egy már gyógyult betegnél is komolyan javítja a hosszú távú kilátásokat.

Az egyre hatékonyabb diagnosztikai eszközöknek, valamint a folyamatosan fejlődő kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több ember élhet egyre hosszabb ideig egy rosszindulatú daganat diagnózisa után is. A ráktúlélők nem egységes tábort alkotnak, mivel különböző betegségekkel szembesültek, így eltérő kezelési tervek és prognózisok jellemzik az egyes betegeket.

Az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) szakértői konszenzusnyilatkozatot tett közzé a magas színvonalú ráktúlélő-ellátás és kutatás támogatásáról Európában. A nyilatkozat a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság hivatalos folyóirata, a Klinikai Onkológia 2023/decemberi számában jelent meg.

Az adatok azt sugallják, hogy a diagnózis felállításakor és a túlélés során az egészségtelen magatartásformák – beleértve a súlygyarapodást, a dohányzást, a fizikai aktivitás hiányát és az alkoholfogyasztást – kapcsolatban állhatnak a megnövekedett második primer tumorok és a társbetegségek, a kiújulás, a rákhoz kapcsolódó mellékhatások kialakulásával, az életminőség romlásával és az általános halálozási kockázattal.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top