Rákellenes Világnap: mindenki képes tenni a kockázat csökkentéséért

Nem lehet eléggé és elégszer hangsúlyozni, hogy a daganatos betegségek megelőzésében az egészséges életmódnak és a szűrővizsgálatoknak van kulcsszerepe.

A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) kezdeményezésére a Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) immár 23 éve tartják minden év február 4-én.

Ehhez képest továbbra is rendkívül alacsony a szűrési hajlandóság Magyarországon, ráadásul 2009 és 2019 között például az emlőrákszűrésen részvevők száma 47 százalékról 39 százalékra csökkent, és 2021-ban a vastagbélrák nemzeti szűrőprogramban érintett, 50-70 éves korosztálynak csak 5,4 százaléka ment el a szűrésre. Márpedig a legjobb szűrőprogram is csak akkor hatásos, ha azon részt vesznek az emberek.

A dohányzás a tüdőrák elsődleges oka, és hozzájárul a hólyag-, vér-, csontvelő-, méhnyak-, vastagbél-, nyelőcső-, vese-, gége-, máj-, száj-, hasnyálmirigy-, végbél-, gyomor- és torokrák kialakulásához.

Az elhízás is több daganatos megbetegedés típushoz kapcsolódik, nevezetesen: szájüregi rák, garat- és gégerák, nyelőcsőrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák, epehólyagrák, májrák, vastagbélrák- és végbélrák, menopauza utáni emlőrák, petefészekrák, méhnyálkahártya- vagy méhrák, prosztatarák, veserák. A nők körében az öt leggyakoribb daganattípus, ahol az elhízás kockázati tényező: az emlőrák, méhdaganat, epehólyagrák, veserák, vastagbélrák; a férfiak esetében pedig a vastagbélrák, a veserák, végbélrák, a hasnyálmirigyrák és a nyelőcsőrák kockázatát növeli az elhízás.

Az alkoholfogyasztás is több ráktípushoz köthető: szájüregi rák, garatrák, nyelőcsőrák, májrák, vastagbélrák, végbélrák.

A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) idei központi kampánytémája az esélyegyenlőség a daganatos betegek ellátásában. Az európai országok fokozatos elöregedésével kiemelendő az idősebb korosztály esélyegyenlőségi kérdései. A rák sokkal gyakoribb az idősebbeknél, a 65 év felettiek körében előforduló megbetegedések felelősek globálisan a daganatos megbetegedések okozta terhek több mint feléért. Idős embereknél sok rákos megbetegedést diagnosztizálnak már csak a későbbi stádiumban, mivel a daganatos betegségek korai tünetei összetéveszthetők a mindennapi fájdalommal vagy az időskorral összefüggő kisebb betegségekkel. Ennek eredményeként a kezelés is gyakran későn kezdődik, ami csökkenti a sikeres kezelés esélyét. Tekintettel az idős emberek rákkezelésének olyan egyedülálló kihívásaira, mint például a társbetegségek menedzselése és a fokozott szociális támogatás, az öregedés és a rák témája sokkal nagyobb figyelmet igényel a daganatos betegségek elleni küzdelem tervezésében – hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga Rákellenes Világnapra kiadott közleménye.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top