Rákgyógyítás: altatás és fájdalomcsillapítás műtét alatt és után

Rákgyógyítás Magazin 2016. tavasz

A daganatműtétek alatti altatás, a kemoterápia okozta bőrproblémák és nyálkahártya-panaszok, a fizikai aktivitás életesélyt növelő hatásai, s az onkológiai gyógyszerkassza problémái is napirenden vannak a Rákgyógyítás Magazin 2016. tavaszi kiadásában.

A műtéteknél alkalmazott altatás közelebb áll a kómához, mint az éjszakai alváshoz. Sokan jobban tartanak az altatástól, mint magától a műtéttől, holott szinte nincs még egy olyan időszak, amikor a beteg biztonságát jobban és többen vigyáznák. A Rákgyógyítás Magazinban dr. Csomós Ákos, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke ad áttekintést az altatásról, s az operációt követő fájdalomcsillapításról.

Olykor csak kisebb kellemetlenségek, máskor a mindennapokat megkeserítő nehézségek, ritkán pedig akár az életet is veszélyeztető szövődmények jelentkezhetnek az onkológiai kezelések bőrt érintő mellékhatásaiként. Bőrgyógyász-onkodermatológus szaktekintélyek, dr. Oláh Judit, a Szegedi Tudományegyetem professzora és dr. Gyulai Rolland, a Pécsi Tudományegyetem klinikaigazgatója adnak áttekintést a bőrmellékhatásokról és azok enyhítésének lehetőségeiről.

A szájban megjelenő fájdalmas hámsérülések, afták és fekélyek megnehezítik, olykor lehetetlenné teszik az evést és a beszédet. Dr. Nagy Zsuzsanna, a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető onkológus főorvosa nyilatkozik arról, mit tehetnek az orvosok és mit a betegek a panaszok csökkentéséért. Dr. Petrányi Ágota, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológus főorvosa kutatási eredményeket sorol arról, miért jobbak az életkilátásai azoknak a daganatos betegeknek, akik rendszeresen mozognak, mint akik passzivitásba süllyednek.

A lapban az orvosok és a betegek közös érdekeiről nyilatkozik dr. Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu) új elnöke és dr. Baki Márta, az orvostársaság új titkára. Prof. dr. Bodoky György, az MKOT tiszteletbeli elnöke pedig azt világítja meg, milyen anomáliákat rejt, ha nem fogadják be az új terápiákat társadalombiztosítási finanszírozásba, hanem egyedi méltányossági eljárás keretében, betegenként kell kérelmezni adott gyógyszereket. Kiderül az is, aktív tagtársakat, egyéni és civil együttműködőket szeretne minél nagyobb számban bevonni az egész országból a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület (www.facebook.com/egyesulet.gyogyuljvelunk), hogy megerősítse tagozatait és minél több szolgáltatást, s hatékony érdekképviseletet nyújthasson a sorstársaknak.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és betegszervezetekhez. Postakész válaszboríték küldésével a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró. A 2008. óta negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalma elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon.

További információk:
Deli Mónika szerkesztő: (0620) 278-3110
rakgyogyitas@gmail.com, www.rakgyogyitas.hu

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top