Rákgyógyítás és áltudományok: a csapból is csodavíz folyik

Rákgyógyítás Magazin 2018. ősz

A betegeket félrevezető áltudományokkal, a fájdalomcsillapítás elméleti és gyakorlati kérdéseivel, a betegeknek szervezett egyéni és csoportos pszichológiai foglalkozások hasznával is foglalkozik az országos, ingyenes Rákgyógyítás Magazin 2018. őszi lapszáma.

– Az internetre kezdetben, mint az információkat sokakhoz eljuttató eszközre tekintettünk, ám mostanra megtapasztaljuk: a világháló révén inkább kollektív elbutulás megy végbe. Kritika nélkül osztják meg sokan például az olyan híreket, amikor a parlagfűről, egy gyógynövényről, mágneskarikáról vagy bármi másról azt állítják, hogy az gyógyítja a rákot – fogalmaz a lapnak adott interjúban dr. Fábián István kémikus professzor. A Debreceni Egyetem korábbi rektora közérthetően elmagyarázza azt is, miért nem érdemes nagyobb csodákat várni a különféle csodavizektől annál, mintha csapvizet innánk.

Ahogyan a daganatellenes kezelésekre a több szakorvos részvételével működő onkológiai munkacsoportok (onkoteam) tesznek javaslatot, úgy több szakma képviselőit bevonó fájdalomcsoportok létrehozását javasolja a kórházakban az Európai Fájdalom Társaságok Szövetsége. Erről dr. Vécsei László, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának vezetője nyilatkozik. A Magyarországi Fájdalom Társaság korábbi elnöke hangsúlyozza: amíg egy daganat mérete képalkotó vizsgálattal objektíven megmérhető, addig a fájdalom mértékét kizárólag maga a beteg tudja megítélni, hiszen azt rajta kívül senki más nem érzi. A magazin önálló cikkben összefoglalja a daganatos betegek fájdalomcsillapításának alappilléreit is.

– Minden daganatos betegség diagnózisával szembesülő embernél rutinszerűen fel kellene mérni a pszichológiai állapotot is, majd az orvosi kezelések mellett az aktuális mentális, érzelmi, lelki szükségleteknek megfelelő segítséget is felajánlani – vallja dr. Mailáth Mónika, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság elnöke. Egy most induló országos vizsgálattal alapozzák meg céljukat, hogy az ország minden onkológiáján a vérnyomásméréshez hasonlóan váljon az állapotfelmérés részévé a pszichológiai állapot rögzítése is. Álláspontjuk szerint sokkal több betegnek kellene kapnia a mindennapok életminőségét és az életkilátásokat is pozitívan befolyásolni képes pszichológiai segítséget a betegút során.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető (további információ: rakgyogyitas@gmail.com). A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu). A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top