Rákgyógyítás: fókuszban a civilek és az emlőrák gyógyítói

A betegszervezetek érdekvédelmi munkájáról, az emlőrák diagnózisának és kezelésének újdonságairól, a végstádiumú betegeket gondozó ápolókról, a prosztatarák kiújulásának kockázatát csökkentő életmódprogramról, a klinikai gyógyszervizsgálatokról is többet fog tudni, aki kézbe veszi a Rákgyógyítás Magazin 2017. téli lapszámát.

Átfogó, a betegek számára is közérthető összefoglalót közöl a lap a VII. Szegedi Emlőrák Szimpóziumról, ahol több száz szakorvos és szakápoló vett részt, hogy megismerjék az emlőrák kivizsgálásának és kezelésének legújabb eredményeit, megvitassák a szakmai dilemmákat. Tizenkét előadót idézve ad áttekintést az újság a patológiai, radiológiai, sebészeti, sugárterápiás és onkológiai újdonságokról.

Nem politizálnak, de az egészségpolitikai döntésekbe beleszólást követelnek azok a betegszervezetek, amelyek a sorstársak érdekképviseletét is felvállalják. A magazin feltárja mi mindent tett az elmúlt hónapokban az onkológiai terápiák közötti választási lehetőség megőrzéséért két betegszervezet, a Gyógyulj Velünk Egyesület és a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány. A lap átfogó cikkében rávilágít arra is, milyen nagy szerepük van a betegek képviseletében és segítésében, a társadalmi szemléletformálásban a helyi, megyei és országos szinten klubként, egyesületként vagy szövetségként működő betegközösségeknek.

Ki szeret olyan osztályon dolgozni, ahol mindenki meghal? – teszi fel a provokatív kérdést a magazin a hospice ellátásban dolgozókra utalva. A választ olyan ápolók adják meg, akik évek óta a végstádiumú daganatos betegeket gondozó hospice osztályon dolgoznak, s nemcsak munkának, hanem hivatásnak tekintik az élet utolsó heteinek-hónapjainak végigkísérését.

Az újság bemutatja a Kiváló Onkológiai Centrum 2017. kitüntetést elnyert Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiájának munkáját, megismerteti az olvasókkal a rák kiújulási kockázatának csökkentését is célzó 10 Ezer Lépés Program néven meghirdetett életmódprogramot. A lap ismerteti hogyan találhatnak rá a betegek a legújabb hatóanyagokat elérhetővé tévő klinikai gyógyszervizsgálatokra, valamint elmagyarázza azt is, mit kell tudni az innovatív hatóanyagok versenytársaiként a piacon megjelenő generikus és biohasonló gyógyszerekről.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Bérmentesített, postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró, tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu). A negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top