Rákgyógyítás Magazin 50. lapszám

Sok változás történt az onkológiában a Rákgyógyítás Magazin 2008-as elindulása óta, új kihívások és régi nehézségek egyaránt jellemzik a daganatellenes küzdelmet – szól dr. Bodoky György professzor, a lapot kiadó Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány kuratóriumi elnökének az újság 50. lapszámának megjelenése alkalmából adott helyzetértékelése.

Sokkal informáltabb, felkészültebb betegekkel találkozunk ma, mint 12 évvel ezelőtt. Ez természetesen nemcsak a Rákgyógyítás Magazinnak és a Rákgyógyítás.hu oldalnak köszönhető. Ugyanakkor hiszem, hogy az eddig megjelent sok száz cikkel, interjúval, betegségleírással, magyarázatokkal, a betegeknek szóló programokkal, az együttműködésünkkel megjelent betegtájékoztató könyvekkel ehhez mi is hozzájárultunk, és tesszük ezt most is nap mint nap. Minden lapszámot 15 ezer példányban nyomtatunk ki, ezzel a hozzátartozókkal együtt mintegy 40 ezer embert érünk el negyedévente, a honlapunkon minden hónapban több mint százezer látogatást regisztrálunk.

Prof. Dr. Bodoky György

Több embernek van esélye meggyógyulni a rákból, mint 12 évvel ezelőtt, de sokakat nem tudunk továbbra sem meggyógyítani, esetükben a cél, hogy időt nyerjünk az életnek. Ebben a gyógyszeres kezeléseket nyújtó klinikai onkológia nagy előrelépéseket tett. Sokkal több betegnél alkalmazhatunk műtét előtti neoadjuváns kezeléseket, amelyek révén javul az operáció eredményessége, csökkenhet a műtéti megterhelés, egyes esetekben akár ki is váltható a sebészeti beavatkozás. Ez utóbbi eshetőség ugyan ma még csak kivétel a szabály alól, mert a rák gyógyításának az alapja ma is a daganatsebészet. Nekünk, onkológusoknak a dolgunk, hogy elősegítsük a sikeres műtétet, majd az operációt követően az adjuváns kezelésekkel a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a kiújulás kockázatát. Az eredmények nyomán a nagy múlttal rendelkező klasszikus szakmák, mint a sebészet vagy az urológia is egyre inkább partnerként tekint a klinikai onkológiára. Amikor pedig nem lehet műteni, a célkitűzésünk, hogy palliatív terápiákkal a rákot krónikus betegséggé szelídítsük, amivel akár hosszú éve- ken át együtt lehet élni jó életminőségben úgy, mint más belgyógyászati betegségekkel.

Alapvető szemléletváltást hozott, hogy előtérbe került a precíziós onkológia. Már nemcsak azt vizsgáljuk, hogy hol alakult ki tumor a szervezetben. Egyre nagyobb arányban a ráksejteknek a genetikai jellemzőit vesszük figyelembe ahhoz, hogy megtaláljuk a beteg számára optimális kezelést. Az új gyógyszerek egy részét sem emlőrákra, vastagbélrákra vagy veserákra fejlesztik, hanem olyan molekuláris célpontokra, amelyek egyaránt megtalálhatók egyik vagy másik rákbetegségben.

Összefügg az eddigiekkel a célzott onkológiai terápiák és az immuno-onkológiai kezelések térnyerése. Az immunterápiák az áttétes betegek egy részénél korábban nem látott mértékű rosszabbodásmentes túlélést tudnak elérni, viszont meg kell találnunk azokat, akiknél érdemes alkalmazni. Élnek közöttünk olyan tüdőrákos vagy melanomával diagnosztizált betegek, akiknek 12 évvel ezelőtt még nagyon korlátozottan tudtunk volna segíteni, most viszont akár 4-5 évvel az előrehaladott rákbetegségük felismerése után is jól vannak. Az immunterápiák – még, ha csak egyelőre a betegek egy kisebb részénél is, de – egyre több betegségtípusban létjogosultságot nyernek.

Az uroonkológiai daganatok kezelése is nagyot lépett előre. Emellett vannak sajnos olyan betegségtípusok is, ahol még nem sikerült terápiás áttörést elérnünk, ezt sem szabad elhallgatnunk. Ahogyan azt sem, hogy az időt nem tudjuk visszaforgatni: ha túl későn találkozunk egy új beteggel, nagyon korlátozott az eszköztárunk, amivel segíteni tudunk.

Mindenesetre a tudatos, tájékozott betegeknek nagyobb esélye lehet a gyógyulásra, illetve – ha ez nem reális célkitűzés – az életkilátások és életminőség javítására. Ha az orvosi konzultációkra rendelkezésre álló szűkös idő nem alapinformációk átadásával telik, akkor érdemben lehet beszélni arról, mit tehet a beteg önmaga a helyzetének a javítására, és miben segíthetik ezt a hozzátartozók. Közelebb kerülhetünk ahhoz az optimális állapothoz, amikor a beteg nem alárendelt szerepben szenvedi el a kezeléseket, hanem azokban partnerként vesz részt.

Véget nem érő misszió

Dr. Végh Éva

„Miután minden évben újabb tízezrek szembesülnek rákkal, a betegtájékoztatás egy soha véget nem érő misszió” – vallja dr. Végh Éva, aki a Rákgyógyítás Magazint a kezdetek óta szakorvosi lektorként segíti és betegek ezreinek kérdéseit válaszolta meg a Rákgyógyítás.hu oldalon is.

A betegeknek egyre nagyobb része tesz fel olyan kérdéseket, amelyek jelzik a tájékozottságot. Bár töretlen az információs küzdelem az alternatívnak mondott módszereket kínálókkal, ám aki nem menekül el a realitások elől, találhat hiteles információkat. Ebben pedig nagy szerepe van a széles körű ismeretterjesztő munkának, amelyből nemcsak a Rákgyógyítás veszi ki a részét, hanem a betegszervezetek is egyre nagyobb részt vállaltak fel az elmúlt évtizedben.

Amióta a Rákgyógyítás Magazin megjelenik, nagyot léptek előre a betegek civil szervezetei. A régi nagy ernyőszervezetek mellé felnőttek új egyesületek, alapítványok. Személyes és internetes kapcsolatok révén szerveződtek új közösségek, amelyek részben általánosan, részben adott betegségcsoportra specializálódva, tematikusan működnek. Sok tapasztalatot megosztanak egymással a sorstársak, sok ismeret- terjesztő, támogató program valósul meg általuk. Úgy a rendeléseken, mint lapunk hasábjain és honlapunk felületén arra biztatunk továbbra is mindenkit, hogy éljenek az onkológián kívüli, szakmailag hiteles támogató közösségek által nyújtott lehetőségekkel, ugyanakkor csak ellenőrzött információkra támaszkodjanak.

Meggyógyulhatok? Meddig élhetek még? Mit tehetek a javulás érdekében? Az alapvető kérdések nem változtak az elmúlt évtizedben. Ahogyan az sem, hogy a sorskérdésekre mi, onkológusok legfeljebb valószínűségekkel, százalékos értékekkel tudunk felelni, hiszen egy betegség lefolyásában ma is nagyon sok az előre ismeretlen, kiszámíthatatlan tényező. Ez egyrészt félelmetes. Másrészt viszont reményt is nyújthat, mert mindenkinek – és egyre többeknek – meg lehet az esélye arra, hogy az onkológiai kezelésekre legjobban reagáló betegek táborát gyarapítsa.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top