Rákgyógyítás Magazin: Betegszerepek színpadon és a valóságban

Rákgyógyítás Magazin 2015. nyár

Hernádi Judit és Hegyi Barbara egy onkológián játszódó színdarab kapcsán nyilatkoznak betegségről, életről és halálról a Rákgyógyítás Magazin 2015. nyári kiadásában. Az ingyenes, s hirdetéseket sem közlő országos magazin szól az onkológiai terápiák értékéről, fókuszba kerül az immunonkológia és az onkopszichológia is.

– Mivel az életemről van szó, ahhoz, hogy dönteni tudjak, minden információt és lehetséges kimenetelt ismernem kell, a halálosat is – mondja Hernádi Judit a Rákgyógyítás Magazin 2015. nyári lapszámában. – Nem kell ahhoz, daganatos betegnek lennem, hogy daganatos beteg asszonyt alakítsak, ahogyan megerőszakolt nőnek vagy gyilkosnak sem kell lennem ahhoz, hogy megerőszakolt nő vagy gyilkos legyek a színpadon – folytatja. – Csak egyre kevésbé sanszos, hogy bennünket megerőszakoljanak, a ráknak meg egyre nagyobb a kockázata! – vág közbe keserűen nevetve Hegyi Barbara. Az onkológián játszódó Happy Ending című színdarab főszereplői – Hernádi Judit és Hegyi Barbara mellett Bánfalvi Eszter és Fekete Györgyi –, valamint Gergye Krisztián rendező is interjút adott a Rákgyógyítás Magazin számára egészségről és betegségről, életről és halálról.

Mennyi egy onkológia terápia értéke? – tették fel a kérdést több tízezer orvos előtt az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) chicagói kongresszusán, s ezt a kérdést boncolgatja dr. Ruzsa Ágnes, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke is a betegmagazinban. A laikusok nagyon sokszor félreértik mit is jelent az immunterápia, s ezt gyakran kihasználják az immunrendszer erősítését ígérő termékforgalmazók is. Az immunonkológiában segít közérthető módon eligazodni dr. Tímár József patológus professzor és dr. Maráz Anikó onkológus. A lelki egészség is az életminőség része – hívják fel a figyelmet az újság hasábjain onkopszichológusok – Rohánszky Magda, dr. Mailáth Mónika és dr. Molnár Mária –, akik saját munkájukról nyilatkozva igyekeznek eloszlatni a betegekben, hozzátartozókban – és sokszor a szakorvosokban is élő – tévhiteket az onkopszichológiáról.

A lap tömör írásokban mutat irányt a daganatsebészet szerepéről, a daganatok gyógyszerekkel szembeni érzéketlenségének kialakulásáról. Az újság állandó rovatában ezúttal arról ad magyarázatot mi a daganatos vérszegénység, az őrszem nyirokcsomó, a distressz és az adherencia, valamint a kiadvány beszámol a daganatos betegeket összefogó és képviselő civil szervezetek programjairól is.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által megjelentetett ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és betegszervezetekhez, s válaszboríték küldésével ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumának vezető főorvosa, főszerkesztő B. Papp László egészségügyi szakújságíró. A 2008. óta negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalma elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon, a lap cikkei – késleltetve, ezzel biztosítva a nyomtatott kiadásnak exkluzivitást – a portálon online is megjelennek, ezáltal még szélesebb olvasói körhöz jutnak el.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top