Rákgyógyítás: molekuláris diagnosztika, személyre szabott onkológia

Rákgyógyítás Magazin, 2016. nyár

Hogyan lehet ezernyi különbség két azonosnak tűnő daganat között? A tumorok molekuláris genetikai vizsgálatában rejlő lehetőségekről és korlátokról elismert patológus professzorok és onkológusok nyilatkozatai révén ad áttekintést a Rákgyógyítás Magazin 2016. nyári kiadása.

A daganatokban genetikai mutációkat keresnek, hogy azok nyomán egy számára előnyösnek ígérkező kezelésbe bevonják a beteget, illetve genetikai mutációkat keresnek, hogy azok nyomán egy számára haszontalan kezelésből kihagyják a beteget – szól egy fontos megállapítás az aktuális lapszámban. Amint prof. dr. Tímár József patológus professzor összefoglalja, egyre többször találnak genetikai magyarázatot arra, hogy kinél működhet, s kinél biztosan nem hat egy onkológiai gyógyszer. Amint azt pedig prof. dr. Kopper László patológus rákkutató ecseteli, arról is folynak a kísérletek, hogy a kezelések során a beteg állapotának követésében nagyobb mértékben támaszkodhassanak vérvizsgálatokra, s azokból akár a tumor kiújulását is előre tudják jelezni még azelőtt, hogy annak látható jele lenne. Dr. Révész János miskolci centrumvezető onkológus főorvos a molekuláris genetikai vizsgálatok alapján kezdeményezett kezelésekről és klinikai kutatásokról nyilatkozik.

Merre halad a világon a rák elleni küzdelem és hogyan módosíthatja a magyar betegek kezelését akár egyik napról a másikra egy amerikai szakmai kongresszus? A kérdést a lap tudományos partnere, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (www.mkot.hu) felkérésére a hazai szakorvosoknak nemrég szimpóziumi továbbképzést tartó szakemberek válaszolják meg: prof. dr. Bodoky György, a fővárosi Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumvezető főorvosa, dr. Landherr László, a fővárosi Uzsoki utcai Oktató Kórház Fővárosi Onkoradiológiai Központ vezetője, dr. Pajkos Gábor, a Bács-Kiskun megyei onkoradiológiai központ vezetője, prof. dr. Oláh Judit, a szegedi bőrgyógyászati klinika professzora, dr. Ostoros Gyula, az Országos Korányi Intézet osztályvezetője és dr. Lakatos Gábor onkológus szakorvos.

A lap beszámol a Gyógyulj Velünk Egyesület által megjelentetett kiadványról, amely a mellékhatások csökkentésében segíti a betegeket, továbbá napirendre kerülnek a hamis gyógyszerek is, valamint hogy miként üzent ultimátumot Joe Biden amerikai alelnök a rákkutatási eredményeket eltitkoló kutatóhelyeknek.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott ingyenes – a független betegtájékoztatás jegyében egyetlen hirdetést sem közlő – Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiai centrumokba és betegszervezetekhez. Postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen meg is rendelhető. A lap kiadója prof. dr. Bodoky György, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró. A 2008. óta negyedévenként megjelenő újság korábbi lapszámainak tartalomjegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon is.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top