Rákgyógyszerek: nem méltányos sokat várni

A betegképviseletek időről-időre figyelmeztetnek: túl sokat kell várniuk a kezelésre szoruló pácienseknek arra, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elbírálja azokat a méltányossági kérelmeket, amelyek esetenként feltételei a költséges gyógyszeres terápia megindításának.

A betegszervezetek meglátása szerint az egyedi méltányossággal igényelhető kezeléseknél komoly problémák tapasztalhatók. Mindez egy júliusban Budapesten megrendezett kerekasztal konferencián került napirendre. Amint azt a betegszervezetek képviselői kifejtették, az OEP részéről ugyan érthető az orvosoktól a szakmai indokoltság megkövetelése, ám a 30 napos elbírálási határidőt – amely hiánypótlásra való felszólítás esetén tovább nő 60 vagy akár 90 napra – nem tartják elfogadhatónak akkor, ha daganatos betegekről van szó, hiszen esetükben akár heteken is múlhat a kezelés hatékonysága. Megítélésük szerint az egyedi méltányosság jelenleg nem tölti be a klasszikus szerepét, mert sokszor olyan készítmények is csak ezen eljárás nyomán férhetőek hozzá, amelyeknek álláspontjuk szerint a normál támogatási csoportban lenne a helyük.

Amint a Rákgyógyítás.hu-hoz eljuttatott közleményből kiderül, az OEP képviselője a találkozón rámutatott, hogy sokszor a gyártó nem adja be a készítményt általános támogatásra, mert így volumenkorlátozás nélkül, gyakran magasabb áron (akár 60 százalék is lehet a különbség) tudja azt értékesíteni. Az OEP munkatársa ugyanakkor elismerte: időnként a rendszer is akadozik, mert az eljárásnak nem minden része kellően kidolgozott.

A jövőt illetően elhangzott: az OEP törekszik a csak méltányossággal hozzáférhető készítménykör leszűkítésére, hogy az általánosan alkalmazott gyógyszerek ne tartozzanak ebbe a csoportba, ezáltal csökkenjen az adminisztrációs teher, annak nyomán pedig a várakozás.

Amint arról portálunkon korábban beszámoltunk, a problémákat feltárandó egy civil szervezet egy ingyenesen hívható panaszvonalat is indított, hogy összegyűjtsék a méltányossági rendszerrel összefüggő gondokat, s javaslatokat tegyenek az anomáliák orvoslására. Az OEP ugyanakkor felhívta a figyelmet: lerövidíthető volna a hivatali ügyintézés akkor, ha már első körben minden előírt orvosi dokumentációt mellékelnének a kérelemhez.

Kapcsolódó cikkek:
Panaszvonal, ha késik a gyógyszer
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Részletes tájékoztató a méltányossági alapú gyógyszertámogatásról

Top